Da li deci treba davati džeparac? Da li treba da budu plaćeni za obavljanje kućnih poslova? Odgovori na ova i druga „novčana“ pitanja nalaze se u knjizi "Deca i novac" Adama Hoa i Keona Čija. Objavljujemo nekoliko korisnih saveta iz nje:

Zašto deci treba davati džeparac?

Kada dobija džeparac, to je prilika da dete nauči kako da upravlja svojim sredstvima. Dok vežbaju da upravljaju svojim dolarima, deca uče o štednji za važan dan, donošenju pravih izbora i deljenju sa drugima.

Džeparac je važan faktor koji:

  • Omogućava im da prave greške kada vrednost robe još nije visoka. To je kao da naučite da vozite po praznom parkingu. Mnogo je bolje napraviti pogrešan izbor kao dete kupuje igračku Ferari za 10 dolara, nego da se zaduži hiljadama dolara za pravi automobil kada odraste, iako nema za taj luksuz.
  • Tera ih da razmišljaju o vrednosti stvari i da odrede šta tačno žele da imaju. Ako vaš desetogodišnji sin ne može da ide u bioskop sa svojim najboljim prijateljem jer je sav novac potrošio na luan park, onda će razmisliti o tome.
  • Deca su mnogo bolja u stvarima koje su kupila svojim novcem. Setite se koliko ste više čuvali i cenili igračke kada ste ih sami kupili.

Kada treba da počnete sa davanjem džeparca?

Najbolje je kada dete već shvati da se novcem može kupiti ono šta želi. To se obično dešava kada dete krene u školu , odnosno sa oko šest godina. U ovo vreme deca ne samo da troše novac na ručak, već i uče šta se može kupiti za dolar, koliko centi sadrži i kako potrošiti 10 dolara. Ali nije kasno za početak ako je dete već starije od devet godina.

Napravite im zanimljive kutije za džeparac:

1. Uzmite tri prazne posude sa poklopcima.
2. Stavite jednostavnu i jasnu oznaku na svaku od njih: uštede, rashodi i donacije.
3. U poklopcima svake posude napravite rupu za novčiće, ali dovoljno malu da ne ispadnu.

Koliko džeparca dati?

Količina džeparca treba da odgovara potrebama. Treba uzeti u obzir stvari:

  • Starost vašeg deteta. Što je dete starije, potrebno mu je više džeparca.
  • Porodični prihodi. Budite realni i procenite koliko džeparca vaša porodica može da priušti.
  • Gde treba da ide džeparac? Ako dete mora da plati ručak u školi, onda treba dati više novca. Ako je potrebna količina već obezbeđena za ručak, onda može imati manji džeparac.

Napravite listu potreba sa svojim detetom. Saberite sve i dajte iznos primljenog novca. Ovo će eliminisati sukobe u prodavnicama igračaka i prilikom odlaska u bioskop.

Da li je potrebno povezati isplatu džeparca sa kućnim poslovima?

Da li mislite da deca imaju određene kućne obaveze jer su i oni članovi porodice? Verujemo. Međutim, džeparac ne bi trebalo direktno da zavisi od održavanja domaćinstva. Ako je džeparac povezan sa kućnim poslovima, a dete to ne radi, onda neće biti džeparca. Ali bez redovnog prihoda nemoguće je naučiti kako da upravljaju novcem. To će poremetiti planove za učenje te tri najvažnije stvari – štednje, trošenja i davanja.

Ako se ne ispunjavaju kućne obaveze, onda bi bilo pametnije detetu uskratiti neke druge privilegije. Deca treba da shvate da ih izvršenje ovih obaveza čini članovima porodice, a ne da to radite za novac. Mama i tata ne dobijaju novac za održavanje kuće, zašto bi deca bila drugačija?

Džeparac vašeg deteta ne mora biti vezan za održavanje domaćinstva. Svako dete mora da razume zašto dobija ovaj novac i na šta ga treba potrošiti. Kada utvrdite koliki je džeparac, uvek ga plaćajte na vreme. Ovo će naučiti dete da ispunjava svoje obaveze. Nikada ne propustite termin. Garantujte džeparac na isti način na koji vam je zagarantovana plata: određeni iznos istog dana svake nedelje.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako da uštedite kada kupujete deci školski pribor Tik Tok/_adaywithmissa