Nije lako biti mama, i zato svakoj ženi koja čini sve za svoju decu i trudi se da im pruži najboje treba skinuti kapu i odati priznanje. Iako je nekada teško ispuniti svačija očekivanja, a još teže prihvatiti brojne kritike na račun odgoja dece, ne treba da vas to obeshrabri, jer ako je vaše dete srećno vi ste najbolja mama na svetu. Međutim stručnjaci su ipak napravili spisak osobina po kojima možete prepoznati odličnu mamu, sigurni smo da se u njima i vi pronalazite:

Može zadržati pribranost

Jedna od najboljih osobina majke jest pribranost, čak i u najstresnijim situacijama. Naravno da svi ponekad izgubimo kontrolu, ali žene koje znaju kako vladati svojim emocijama pre nego što izgube kontolu, imaju predispoziciju biti odlične majke, smatraju stručnjaci. Kako biste najbolje istrenirali svoju smirenost, razmislite o tome šta vas najčešće izbacuje iz takta i pokušajte pronaći način koji će vam pomoći da u toj situaciji smanjite stres i ostanete pribrani koliko je god to moguće.

Sluša dete bez osuđivanja

Deca vole mame koje ih slušaju bez ikakvog osuđivanja i pre svega razumeju kako se osećaju. Kako vaše dete raste, ono će sa vama iskreno deliti svoje misli, zapažanja i iskustva. Za njega ne postoje granice. Međutim, ponekad roditelji reaguju na način na koji ne bi smeli - osuđuju dete, upoređuju ga sa drugima ili ga uopšte ne slušaju pažljivo kao što bi trebalo. U tom slučaju dolazi do otuđenja i dete se najčešće zatvara u sebe. Bitno je da vaše dete uvek ima slobodu razgovarati s vama i deliti sve što mu se u životu događa, a osobina dobre majke jest aktivno slušanje i razumevanje svih emocija kroz koje dete prolazi.

Mama, sin, dečak
Shutterstock Mama i sin

Snažna je i kad je najteže

Kad jednom postanete majka, shvatićete da svi u vašoj okolini osećaju veliku potrebu davati vam savete koje niste ni tražili ili će kritikovati vaše odluke. Osobina odlične majke krije se u njenoj snazi, čak i kada je izazvana komentarima oko sebe. Ponekad ćete se susresti sa problemima na poslu, u školi, slabim ocenama, egzistencijalnim pitanjem ili partnerskim problemima, ali upravo je način na koji ćete se nositi sa njima pravi pokazatelj kakva ste mama, tvrde stručnjaci. Zapravo, kao roditelj vi ste primer svom detetu i način na koji se vi nosite sa svakodnevnim izazovima , ono će primeniti kasnije u svom životu.

Podstičete detetove interese

Podsticanjem interesa i talenata dete će lakše naućiti šta želi i biće mnogo uspešnije u tome. Zato, kao mama možete pozitivno uticti na vaše dete još od ranog detinjstva, a rezultati će biti vidljivi i kasnije kada porastu. Ponekad se roditelji ne slažu sa detetovim izborom, ali osobina dobre mame jeste da uvek budete na strani deteta, čak i u onim situacijama kada ne verujete da je njegov put ispravan. Stručnjaci naglašavaju kako je upravo podržavanje detetovih želja i interesa glavna odlika odličnih roditelja, ali i velika vrlina svih ljudi uopšteno.

mama-sin.jpg
Shutterstock Mama i sin

Shvata odgovornost koju majčinstvo donosi

Majčinstvo je vrlo ozbiljna stvar i podrazumeva preuzimanje odgovornosti kakvu ranije u životu verovatno nikada niste imali priliku iskusiti. Zbog toga stručnjaci naglašavaju kako samo odlične mame shvataju odgovornost koju majčinstvo sa sobom donosi. Nakon što jednom žena postane mama, ona više nije odgovorna samo za sebe, već za još jedno malo biće. Razumevanje i odgovornost je presudno u odgoju deteta puno empatije.

(Yumama)