Svaki roditelj se nekada našao u situaciji da ne zna šta da uradi, jer njegovo dete histeriše, plače, dok ga svi okolo prekorno gledaju.

Deca ponekad mogu da mnogo da plaču ili vrište jer nisu dobili nešto što su želeli ili im jednostavno nije dan, pa su ljuti i razdražljivi. U tim trenucima čak i najnežniji roditelj ne može da trpi i toleriše takvo ponašanje.

Neki su koristili taktiku "proderi se", ali mora se priznati, da ta metoda nije uspešna, i neće delovati ni na svom, ni na tuđem detetu. Ipak, postoji jedan način koji može da vam pomogne da brzo umirite decu. Može se koristiti kod vaspitanja svoje dece, ali takođe, ovom triku možete pribeći, na primer radeći u školama ili predškolskim ustanovama.

Na koje ponašanje mogu da iskoristim ove trikove?

  • dete se ponaša suviše glasno
  • dete se svađa
  • dete ignoriše molbe odraslih
  • dete ne čuje vaše reči
Svađa, dete
Shutterstock Dete se svađa i govori neprikladne reči

Šta rade roditelji, a šta treba uraditi?

Uglavnom rade svoj posao, kuvaju ručak, čitaju novine, gledaju TV, pričaju telefonom itd. A dete je prepušteno samo sebi, nalazi se na drugom kraju, ili u drugoj sobi. Odnosno, u ovom trenutku nije pored svojih roditelja.

Priđite ljutom, nervoznom detetu, zagrlite ga, ili stavite ruku na njegovo rame. Pitajte ga šta je to što ga muči. To je sve!

U 90 odsto slučajeva ovo deluje u prvim sekundama, i pomaže u očuvanju mira i spokojstva kod kuće, i na poslu. Nema potrebe da se komplikuje, podiže ton, ljutito se odgovara. Jednostavno budite pored deteta.

Ako deca plaču, jednostavno, priđite im bliže. Ako deca nastave da se ljute i svađaju sa vama, opet im priđite bliže.

(Yumama)