Dečak star devet godina, zadržan je na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu, zbog sumnje da je prvi slučaj misterioznog hepatitisa koji se već neko vreme javlja kod dece u Evropi.

Dečak se oseća dobro, ali je njegova jetra u teškom stanju, zbog čega će ostati u bolnici na posmatranjima. Lekari su sigurni da je u pitanju neka vrsta Hepatitisa, ali su zabrinuti ukoliko je u pitanju nova vrsta koja se pojavila, jer protokol o lečenju još ne postoji.

"Kod nas na odeljenju leži pacijent, dečak koji ima devet godina, sa simptomima koji ukazuju na novi tip hepatitisa. Međutim, ne možemo još da potvrdimo da se radi o novoj bolesti jer nam nedostaju pojedine analize, zato i dalje kažem da samo postoji sumnja, dok god ne završimo sa ispitivanjima. Ovo je nova bolest u svetu i kod nas, tako da moramo biti veoma pažljivi. Dečak je klinički u dobrom stanju, ali je žut. Ne žali se na bolove, ali je njegova jetra u teškom i lošem stanju i zabrinjava nas to što se kod 10 odsto malih pacijenata jetra ne oporavi", kaže dr Dragan Prokić, pedijatar i gastroenterohepatolog, načelnik Odeljenja za ispitivanje i lečenje bolesti organa za varenje u Institutu za majku i dete.

Dečak u bolnici
Shutterstock Dečak u bolnici

Roditelji dečaka su primetili da mu je koža požutela, i zbog toga su ga doveli na pregled. On nije životno ugrožen, ali spada u teškepacijente jer njegova jetra nije u stabilnom stanju.

"Mislili smo da se radi možda o hepatitisu A, ali posle svih analiza i testova koje smo uradili, ispostavilo se da nije u pitanju ta dijagnoza. Inače, na svake tri do četiri godine imamo pacijenta sa hepatitisom, zapaljenjem jetre nepoznatog uzroka. Ono što je ovde najveći problem je što postoji šansa da se jetra ne vrati u normalno stanje i to moramo da pratimo. U slučaju da dođe do pogoršanja, ne isključuje se mogućnost potrebe za transplantacijom. Svakako ostaje na ispitivanju, a nove anlize pokazaće koja je dijagnoza i daćemo sve od sebe da izlečimo dete", naglašava dr Prokić.

Devojčica čeka na pregled
Shutterstock Devojčica čeka na pregled

Pedijatar doktor Saša Milićević, istakao je da naučnici još nisu sigurni šta je tačno uzročnik ovog hepatitisa. Sumnja se da je u pitanju mutacija adenovirusa, i da je veoma agresivan.

"Što se tiče ovog oblika hepatitisa, on kod jednog broja pacijenata zahteva transplataciju jetre, a jedan pacijent je i umro. Ovaj oblik je dosta agresivan i napada jetru. Ovaj adenovirus najčešće izaziva opšte loše stanje, a sada je došlo do toga, da li je to neka mutacija, ne znamo, da se usmerio ka tkivu jetre i može biti opasno, jer može da dovede do prožimanja jetre vezinim tkivom i može da dovede do smanjenje funkcije jetre", kaže dr Milićević.

Pedijatar je istakao da se virus prenosi kapljičnim putem, te da je prevencija u ovom slučaju samo higijena.

"Prevencija je i ovde higijena, jer se prenosi kapljičnim putem. Što ćešće pranje ruku kod dece i dezinfekcija je obavezna", poručio je.

(Yumama)