Tek što se korona virus približio kraju, u svetu se pojavio novi virus - misteriozni hepatitis koji napada decu.

Prijavljen je u preko 20 zemalja, a sumnja se o da je u Srbiju stigao, te da je devetogodišnji dečak koji leži na Institutu za majku i dete, zaražen upravo njim.

Gastoenterolog Vojislav Perišić koji ima velkog iskustva u radu sa decom sa promenama na jetri, gostujući u Jutarnjem programu na televiziji Prva, otkrio je šta treba uraditi ako primetite simptome kod deteta.

"Pri svakom stanju moguće infekcije, ako detetu nije dobro, malaksalo je, ne mora da ima žute beonjače, uvek se radi krvna slika i transaminaze. Ako su transaminaze negativne, mirna stvar, ne može da bude hepatitis", kaže doktor Perišić.

Vojislav Perišić
Printskrin TV PRVA Vojislav Perišić

Iako kažu da se ovaj virus lako prenosi, doktor kaže da nema mesta velikoj panici.

"Nije kontagiozan, ne prenosi se sa osobe na osobu, ali upozorenje je da se to dete odmah odvoji. Ako je blaži tok, nemojte molim vas da dete leži i spava po kući, da se normalno ponaša, šeta, jede, igra se. Ako nema bolova u trbuhu, oseća se dobro, neka jede lako svarljivu hranu i ponaša se najnormalnije u kući", rekao je.

Kada je reč o simptomima, doktor kaže da deca obično i nemaju neke velike simptome, a simptomi koji se opisuju u većini slučajeva jesu simptomi težih oblika hepatitisa.

"Promena stolice i urina kod dece sa hepatitisom je normalna, ali kod težih bolesti. 70 odsto hepatitisa je bez promena. Ako nema puno simptoma i ako su transaminaze normalne, nema problema."

Dete sa bolom u stomaku
Shutterstock Dete sa bolom u stomaku

Doktor Perišić kaže da nije reč o epidemiji, da su ovo još uvek sporadični slučajevi. Kada je reč o obolelim u Hrvatskoj, sumnja se da je kuvar deci preneo hepatitis. Doktor je objasnio da je najbitnija prevencija, tačnije igijena ruku.

"Feko-oralni put je najvažniji. Od digestivnog traksta do usta. Moraju da se peru ruke, namirnice treba da se obrađuju uz rukavice. Mora da se vodi računa o higijeni ruku", rekao je doktor i dodao:

"Kada se im se servira hrana i kad deca idu u toalet, treba koristiti rukavice za jednokratnu upotrebu koje se posle toga bacaju. To je prva stvar. Svako dete koje vam se čini da nije dobro, da je iscrpljeno, nema apetita, ima bolove u stomaku, odraditi mu krvnu i sliku i jetrine transaminaze (ALT, AST), ako su one dobre, to je mali virus koji će proći. Cela stvar je rešena i nema uzbune", rekao je doktor.

(Yumama)