Psihoterapeutkinja Irena Orlović gostovala je u emisiji "Kako da odrastem lako" na TV Prva, koja je realizovana od strane Fondacije "Novak Đoković". Tom prilikom je govorila o sveprisutnijem nasilju u društvu, kao i o vršnjačkom nasilju, ističući da mnoge stvari počinju od toga što se deca već u detinjstvu uče da na udarac reaguju istom merom.

"Mislim da stvari možemo sprečiti u društvu kad budemo znali kako su nastale. U društvu ima puno nasilja, puno vršnjačkog nasilja, toliko da je nasilje postalo zapravo prihvatljivo. Imamo sve više roditelja koji kažu pa ako on tebe udari, udari i ti njega, to je postala tema koja je hteli mi to ili ne, postala odbrambeni mehanizam, pokaži se", započela je Orlović, objašnjavajući da roditelji pogrešno reaguju na dečje tantrume, te da odatle sve počinje.

"Nasilje nastaje vrlo rano, kada dete počne da doživljva sebe u tim prvim godinama, oko treće godine, kada dete počne da govori ne, ne želim, počne da iskazuje neke svoje teške emocije. Tada roditelji suzbijaju emocije nasiljem. Recimo, dete ima tantrum, koji je prirodan, a roditelj ga udari po guzi. Kada dete ima tantrum ono reguliše svoju tešku emociju, kroz taj tantrum izlazi ta jedna silna energija koja se skupila u čoveku, u detetu i ta emocija treba negde da se ispolji. Dete počinje da plače, da vrišti, ono nema kapacitete da se samoreguliše. Način na koji će roditelj postupiti u tom trenutku je to da mu pokaže kako se samoreguliše i kako kad imaš tu snažnu emociju, negativni poriv, kako se smiriti. Ne, tada roditelj počne da se stidi svog deteta, da smatra takvo ponašanje neprihvatljivim, kazni svoje dete, viče na njega, udari i u detetu se instalira da kada imaš snažnu emocije, u redu je udariti nekoga. Naravno, kad dete ima tu snažnu emociju, to se prenosi i na roditelja i roditelj ga udari, pokaže detetu mi imamo teške emocije, to nije prihvatljivo, ja ću te udariti".

Orlović je objasnila da će takva reakcija roditelja u detinjstvu dovesti do toga da dete kasnije bude nasilno prema drugima.

"Kad on dobije tešku emociju sutra kada bude u tinejdžerskom dobu, kada naiđe nalet energije, on krene da ispoljava te emocije kako je naučio u ranom detinjstvu, nasiljem nad drugom decom. Treba govoriti o nasilju kao o neprihvatljivom ponašanju, da roditelji znaju da je nasilje uvek ne. Onda, treba naučiti dete da kada ima izbor, ako izabere nasilje, da zna da svet tada staje, da ide kući, roditelj će doći po tebe, da dete zna koliko je to ozbiljno, to treba već od rane dobi", zaključila je ona.

BONUS VIDEO:

Dete ima napad besa u prodavnici TikTok/skye.wheatley.waugh

(Yumama/N. Z.)