Da pitate bilo kog roditelja, reći će vam da želi da njegovo dete bude zdravo i srećno. Činjenica je da pored zdravlja, mame i tate žele da na licu svog mališana uvek bude osmeh, pa se zato trude da ih zaštite od svega što bi moglo da ih rastuži, uznemiri.

Međutim, prema rečima dečjeg psihologa Tove Klajna, to je pogrešan pristup.

"Svi mislimo da je način da odgajimo svoju decu da budu srećna taj da ih učinimo srećnim. Ali, istina je da mališani znaju kako da budu srećni, da nađu radost. To nije osećanje koje imaju sve vreme", rekla je Klajn, direktorka Barnard centra za razvoj dece za CNBC.

Ona dodaje da roditelji imaju poteškoća da prihvate da "deca imaju pravo da budu ljuta, tužna, nesrećna na neki način".

"Kada je dete uznemireno, roditelji instinktivno traže način da ih oraspolože ili im skrenu pažnju na nešto drugo. Možda će im ponuditi čokoladni kolač ili otići u park da se igraju. Nema ništa loše u tome što radite lepe stvari za svoju decu kada nisu srećna, ali time ne utičete na razlog zbog kojeg se oni tako osećaju".

Dečji psiholog ističe da je to tačno posebno u situacijama kada uzrok dečjeg nezadovoljstva roditeljima deluje potpuno nevažno – na primer, nije mu dozvoljeno da odgleda još jednu epizodu crtaća ili da pojede još jedan kolač.

Negativne emocije će uvek proći

Međutim, dete veruje da su i u takvim situacijama njegove negativne reakcije prikladne, ali treba da nauči da se pozabavi tim osećanjima i kako da upravlja njima, što mališani ne znaju, ističe Klajnova.

"Kada je dete uznemireno, možete od njega tražiti da nekoliko puta duboko udahne i zatim pokuša da opiše kako se oseća. Ili, da pokažete razumevanje prema njegovim osećanjima, čak i kada morate čvrsto da ostanete pri svom stavu, na primer: ’Volela bih da možemo to da uradimo, ali nažalost, sada ne možemo’", savetuje psiholog Klajn.

Ona ističe da snaga mališana dolazi iz sposobnosti da osećaju ove intenzivne emocije, poput besa, ali i umeća da njome upravljaju, znajući da su mama i tata i dalje tu za njih.

Kada je reč o roditeljima, dr Klajn ističe da je najvažnije da imate na umu da će sve detetove negativne emocije uvek proći, ako nisu u pitanju neki veliki, traumatični događaji.

"Ako pretpostavimo da je njihov život dobar, onda će biti srećni", poručila je Klajnova, dodajući da istraživanja pokazuju da je za razvoj otpornosti važno da deca nauče da upravljaju negativnim emocijama. To je od velike važnosti za njihov uspeh u budućnosti.

BONUS VIDEO:

Brat sestri poklonio omiljenog medu TikTok/ tammyhembrow

(Yumama/N. Z.)