U procesu odgajanja deteta roditelji se suočavaju sa brojnim dilemama. Jedna od njih neretko je i u vezi sa tim kako da dete reaguje ako ga neko od vršnjaka udari? Gotovo je neizbežno je da će se to barem jednom desiti – u parku, na igralištu, u školi, a mame i tate onda nisu sigurne da li treba da uče dete da se iz takve situacije povuče i obrati se nekom starijem ili da uzvrati onome ko ga je udario.

Jedna mama po imenu Kasandra Stoun je na portal Scary mommy objasnila zašto svoje dete uči da uzvrati udarac.

"Drage mame, moj odgovor verovatno nije nimalo popularan, ali zaista mislim da je to u redu. Naravno da nikad ne treba udariti drugo dete bez razloga, ali ako neko pokuša da povredi mog sina, mislim da je potpuno razumljivo se odbrani tako što će uzvratiti udarac", napisala je ova mama, dodajući da je njen pristup odgajanju takav zato što je kao dete bila ismevana u školi.

"Bila sam laka meta, verovatno baš zato što nisam bila u stanju da uzvratim. Samo sam im govorila da prestanu ili nisam ništa uradila. Znate šta se desi kada kažete nekom starijem da vas maltretiraju? Desi se to da vas, jer ste tužibaba, još više maltretiraju", kaže mama Kasandra, dodajući da je isto i ako napadnuto dete ignoriše situaciju.

"Kada pokušavaš da ignorišeš situaciju i da ne radiš ništa po tom pitanju, onda opet smatraju da si slab i preplašen, pa nastavljaju još jače. Ne postoji ništa loše u tome da se odbraniš kada te napadnu. Prirodno je tako. Nisam imala samopouzdanja da se odbranim kao dete i to je bilo mnogo loše po mene".

Ova mama ističe da nije potrebno da dete ide na neku borilačku veštini niti treba da uči kako istući drugara, već da se prosto suprotstavi onome koga udara: "'Da se više nisu usudio da me pipneš!' zaista može pomoći detetu", smatra ona.

Kasandra dodaje da to nije nimalo lako jer ovakva reakcija deci nije prirodna.

"Ali pokušajte da podstaknete dete, vežbajte u njemu samopouzdanje. To je njegovo telo i niko nema prava da bude nasilan prema njemu. Tome učim svoju decu i volela bih da su i mene tako učili. Podstaknite ga sada kako bi imalo samopouzdanje kroz detinjstvo. Ako vas učitelji i nastavnici osude zbog ovoga, slobodno okrivite mene", napisala je ova mama.

BONUS VIDEO:

Vršnjačko nasilje: Kažnjavanje i mere, smanjivanje vladanja ocena i disciplinski postupci nisu kompletno rešenje kurir televizija

(Yumama/N. Z.)