Potreba za vodom je jedna od osnovnih potreba koje imamo u životu, važna je za normalno funkcionisanje tela i upravo zbog toga je bitno da deca unose dovoljno vode. Međutim, mnogi roditelji imaju dilemu koju količinu ove dragocene trečnosti bi njihovo dete trebalo da unese.

Činjenica je da se potrebe za vodom menjaju u zavisnosti od faze razvoja i uzrasta mališana, a stručnjaci ističu da deci koja isključivo doje nije potrebno davati vodu jer je ima dovoljno u majčinom mleku. Treba je uvesti kada dete počne da jede čvrstu hranu, a i pre toga, ukoliko beba ne doji već se hrani mlečnom formulom. U tom slučaju, najbolje je da pedijatar u odnosu na individualno stanje deteta i njegovu težinu proceni koliko vode je potrebno da mu dajete.

Kada mališanu uvedete čvrstu hranu, imajte na umu da mu je potrebno više vode nego odraslima. Preciznije, izračunajte koliko iznosi između 10 i 15 odsto telesne mase vašeg mališana i dobićete iznos koliko vode dnevno treba da unosi – kod odraslih je to četiri odsto telesne težine, piše mammastobene.com.

Zašto je to važno

Unošenje dovoljno vode je jako važno jer će dete, po prestanku isključivog dojenja, imati manje tečnosti u telu. S druge strane, i preteran unos vode može da ima posledice, zato je važno da znate koliko bi mališani dnevno trebalo da unose.
Neke od posledica preteranog unosa vode su neuhranjenost (zbog velikog unosa vode ima manje mesta za hranu), što loše utiče na razvoj i rast deteta. Takođe, previše vode je loše za bubrege koji ne mogu da obrade toliku količinu tečnosti, a postoji rizik i od hiperhidratacije, koja izaziva pospanost, oticanje lica i previše nisku telesnu temperaturu.

BONUS VIDEO:

Mama kači ćerki flašicu iznad kreveta tiktok/ljflommom

(Yumama/N. Z.)