Postoji toliko stvari kojima roditelji treba da nauče decu, počevši od onih najosnovnijih, pa nadalje. Tri majke, Đina Mejdžors, Kejtlin Moran i Monika Basu otkrile su šta bi volele da su naučile svoje ćerke pre nego što su odrasle, odnosno šta smatraju da bi svaka mama trebalo da nauči svoju devojčicu.

1. Voli sebe i drugi će te voleti

Ako ne ceniš sebe, ni drugi te neće ceniti. Nauči da voliš sebe takvu kakva jesi, ne brini za mišljenje drugih jer ne možeš da ugodiš svima. Ali, ne dozvoli da postaneš sebična.

2. Neguj unutrašnju lepotu

Brini o sebi, uvek izgledaj uredno, ali zapamti da se muškarci ne zaljubljuju u žene koje su samo lepe, već u one sa kojima imaju o čemu da razgovaraju, prenosi deti.mail.ru.

3. Lepo prihvati komplimente

Štaviše, pokušaj i da veruješ u njih. Veruj u sebe. Kada ti neko uputi kompliment, samo se zahvali, umesto da smišljaš izgovore za to.

4. Poštuj svoje telo

Hrani ga dobrom hranom, brini o njemu i ne misli o njemu kao o problemu, čak i ako ti se nešto ne dopada, poput oblika nosa ili veličine struka. Zdrava si, to je najvažnije.

5. Ne nosi neudobnu obuću

Čak ni kada sve druge devojčice oko tebe nose. Cipele sa štiklama mogu da se nose u posebnim prilikama, ali ne svaki dan. U suprotnom, vremenom ćeš navići da trpiš bol da bi izgledala lepo, što je potpuno pogrešno.

6. Nauči da kažeš ne

I ne plaši se da koristiš tu reč! Kako budeš odrastala, biće sve više situacija u kojima ćeš morati da odbiješ ljude. Moraćeš da kaže "ne" napadnim momcima, alkoholu, drogama i mnogim drugim stvarima. Neće biti lako jer ljudi ne vole kada ih neko odbije, zato nauči da kažeš "ne" ljubazno, ali odlučno.

7. Ne žuri

Ne moraš da žuriš da se što pre udaš i rodiš decu samo zato što su tvoje drugarice to već uradile. U brzini se lako pogreši, zato, ako želiš da budeš srećna, nauči da čekaš.

8. Ne plaši se suza

Nikada nemoj da se plašiš da pokažeš kako se osećaš. Zadržavanje emocija, naročito negativnih, nije dobro. Nemoj da se plašiš da plačeš kada imaš potrebnu, nauči da iz suza crpiš snagu.

9. Nauči da budeš nezavisna

Što ranije, nauči da sama sebi pripremiš obrok, da uključiš mašinu za veš, očistiš kuću, ali i da ukucaš ekser i zameniš gumu. Što pre naučiš takve stvari, biće ti lakše u životu jer tata i ja nećemo uvek biti tu da ti pomognemo.

10. Uvek si dobrodošla kući

Jednog dana ćeš otići iz kuće, osamostalićeš se. Uprkos tome, zapamti da uvek imaš kuću u koju možeš da se vratiš, bez obzira na sve. U bilo koje doba dana. Uvek će nam biti drago da te vidimo.

BONUS VIDEO:

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald

(Yumama/N. Z.)