Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BEBAMA MLAĐIM OD 6 MESECI NEMOJTE DA DAJETE VODU NI PO VRUĆINAMA: Možete im napraviti probleme opasne po život

Autor Radmila Ilić

Davanje vode ili drugih tečnosti dojenim bebama mlađim od 6 meseci može izazvati velike probleme.

 Beba, voda, flašica Izvor: Shutterstock

Stigle su letnje vrućine, što znači da se unos tečnosti obično povećava. A dok se za sodrasle i stariju decu savetuje da što češće piju vodu, stručnjaci apeluju da se bebama mlađim od šest meseci nikako ne daje.

Dojene bebe mlađe od šest meseci nikako ne bi trebalo da piju vodu jer to može preopteretiti njihove male stomake i sprečiti da dobiju potrebne hranljive stvari iz majčinog mleka. Takođe, konzumiranje vode kod dojenih beba mlađih od 6 meseci može dovesti do hiponatremije i trovanja vodom, stanja koja se smatraju opasnim po život.

Možda će vas zanimati

Stručnjaci savetuju isključivo dojenje u prvih šest meseci bebinog života, što znači da se hrane isključivo majčinim mlekom bez ikakvih dodataka. To znači da nema dodavanja vode, sokva, mleka životinjskog i biljnog porekla i slično, osim vitamina, minerala i lekova ukoliko je potrebno.

Međutim, bebe koje se hrane adaptiranim mlekom mogu imati koristi od dodavanja malo vode po toplom vremenu, ali treba da se koristi flaširana, voda za bebe ili prokuvana voda.

 Beba, voda, flašica
Beba starija od 6 meseci pije vodu
Izvor: Shutterstock

Zašto je voda štetna za bebe?

Sve hranljive stvari važne za rast i razvoj nalaze se u majčinom mleku. Voda može uticati na sposobnost da organizam apsorbuje proteine, vitamine i hranljive stvari koje se unose dojenjem.

"Davanje vode dojenčetu može uticati na njegovu sposobnost da primi hranljive stvari. Njihov želudac je toliko sićušan i može se lako napuniti vodom, što otežava dobijanje potrebne hrane", kažu stručnjaci.

Šta se dogodi ako beba pije vodu?

Ako beba mlađa od šest meseci konzumira vodu, može dovesti do trovanja.

"Trovanje vodom događa se kada pijete dosta vode u kratkom periodu, zbog čega nivo natrijuma padne. To može dovesti do preopterećenja bubrega i potencijalne neravnoteže u nivou elektrolita", pojašnjavaju stručnjaci i dodaju da pad natrijuma može da izazove oticanje mozga, napade, a u nekim situacijama može biti i smrtosnosno.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mama

Zaista mi nije jasno koji to STRUČNAci Savetuju da se dojenim bebama ispod 6 meseci starosti nikako ne sme davati voda... Pitajte bilo kog pedijatra Ili NEONATOLOGA, niko vam neće reći da je to zabranjeno da dve kašičice VODE Posle dojenja ili između obroka mogu izazvati hiperhidrataciju. u toplim letnjim danima, ili i U grejnoj Sezoni Kada je u Stanovima gde borave bebe često isušen vazduh, pa se Sluznice i koža, naročito kod beba brže Isušuju verovatno će biti potrebe da se bebi da i voda. Novorođena vrlo brzo i lako DEHIDRIRAJU, i to je mnogo ozbiljniji i češći problem, Nego trovanje vodom... Ozbiljan ste portal sa renomeom, ljudi vas čitaju i praktikuju vaše SAVETE, često zanemaRujući objektivne potrebe, ili signale koje im njihovo dete šalje. Stoga, budite odgovorni i sve informacije koje se odnose na one NAJOSETLJIVIJE, a i ostale kategorije, proverite dva puta, ako je potrebno, pre objave članka. I navedite ime stručnjaka, koji vam daju savete, bilo bi Interesantno da upoznamo i reference. Veliki pozdrav!

Najnovije

Vesti

Porodica