Rej Džordan (10) se igrao sa prijateljima i zamalo da izgubi život zbog prekomerne količine vode. "Nije mogao da kontroliše ni glavu ni ruke ni bilo šta drugo. Sve motoričke funkcije su prestale", rekao je njegov otac.

Dečak iz Južne Karoline hitno je prevezen u bolnicu nakon što je popio šest flaša vode za manje od sat vremena. Otprilike sat vremena nakon što je popio svu tu vodu, počeli su zastrašujući simptomi zbog kojih su roditelji strahovali za njegov život, piše "Daily Mail", a prenosi Jutarnji.hr.

Nije jasno koliko su velike flaše vode koje je Rej pio. Dečak se na sreću potpuno oporavio, ali njegovi roditelji žele da ova priča drugima posluži kao opomena na opasnosti koje vrebaju tokom letnjih meseci.

Rejevi roditelji su rekli da se nekoliko sati pre hospitalizacije dečak zabavljao sa rođacima, „trčao po kući i skakao na trambolini”. Ali kako je rekla njegova mama Stejsi, na kraju je ožedneo i otrčao u kuću da se napije vode.
„Ne znam koliko je popio“, rekla je Stejsi, koja je tek kasnije otkrila da je dečak popio šest flaša od 20.30 do 21.30 časova. Za sat vremena mu je pozlilo, a njegov otac Džef je rekao da ne može da kontroliše glavu, ruke ili bilo šta drugo.

Činilo se da se Rejevo stanje pogoršava, a on je izgledao "kao da je drogiran, pijan, čak i mentalno hendikepiran". Nastala je panika, a dečak je hitno prevezen u bolnicu. Tamo su lekari uradili nekoliko pretraga i ustanovljeno je da je bolovao od „vodene intoksikacije”. Ovo stanje se javlja kada bubrezi ne mogu da podnesu veliku količinu vode, zbog čega nivo natrijuma u ​​krvi pada na kritično nizak nivo. „Dali su mu nešto da urinira kako bi izbacio što više tečnosti iz svog tela jer je počeo da mu se pojavljuje otok oko mozga – zato ga je glava tako bolela“, rekla je dečakova majka Stejsi.

Posle još nekoliko procedura, uključujući regulisanje krvi dozama natrijuma i kalijuma, dečak se „samo nekim čudom probudio”, podseća Stejsi. Kada je došao, pitao je šta se dešava i gde je. Njegovi roditelji sa olakšanjem kažu da se od tada potpuno oporavio i da nema nikakvih posledica. Međutim, želeli su da ovu priču podele sa javnošću kako bi upozorili druge na ono što bi moglo da se desi. „Nikada mi ne bi palo na pamet da previše vode može biti opasno“, rekli su roditelji. Dodaju i da se kriza mogla izbeći da je dečak umesto obične vode pio specijalna sportska pića, tzv. izotonična pića koja sadrže ugljene hidrate i elektrolite koji obezbeđuju dovoljnu količinu natrijuma u ​​krvi. Zdravstveni radnici stoga preporučuju naizmenično konzumiranje vode i izotoničnih pića tokom posebno toplih dana kako bi se sprečila dehidracija.

BONUS VIDEO:

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO I ISHRANA Kurir TV

Izvor: Yumama