Mnogi roditelji se pitaju gde ne smem da pogrešim, šta radim pogrešno što nepovolno utiče na razvoj deteta? Dr Ranko Rajović, stručnjak za dečji razvoj i kreator NTC programa, istakao je da se prve greške prave već dok je beba u maminom stomaku, a kasnije i kroz način vaspitanja i odgajanja.

"Najčešće greše već od samog početka trudnoće. Sad recimo trudna žena jede šta hoće. Ako mi znamo da se mozak razvija od masnih kiselina, pa onda nije baš svejedno šta će trudna žena da jede. Da li će da jede ribu ili hamburger? Da li će da pije gazirane sokove ili vodu? Da li će da puši, da pije, da jede neke slatkiše, ili će da jede kupus, jabuku i šargarepu? Onda postavim pitanje na predavanju zašto onda to radi? U Bosni postoji izraz "duša joj to traži". Taj izraz je ostao od nekad ranije. Na selu pre 100 godina trudna žena hoće jabuku, jabuke nema. Muž je išao u drugo selo da nađe jabuku i to je bilo običaj, ako ona hoće, hoće beba u njoj. Danas imamo borovnice iz Argentine usred zime, sve se promenilo. I ne može trudna žena da jede šta hoće." - objavljeno je na YouTube kanalu NTC sistem ucenja.

Pročitajte i - Dr Ranko Rajović otkriva na koji hobi treba da upišete dete

Dr Ranko Rajović smatra da su tehnologije dobre i napredne, ali da u periodu razvoja buduća mama ne treba da drži mobilni telefon u blizini stomaka, tojest fetusa:

"Sledeća greška je kada trudna žena drži blizu fetusa, blizu svog deteta, telefon. Ne zna se koliko telefon može da utiče na razvoj mozga, ali sigurno nije baš bezbedno držati telefon iznad fetusa. Radio sam istraživanja, naše trudne žene dnevno koriste telefon 3 do 4 sata, neke i do 5 sati."

Koliko je važno da deca razvijaju motoriku, dr Ranko Rajović je isticao i na koje jednostavne načine možemo da proverimo motoriku kod dece, ali i objašnjavao koliko je zapravo važno da se deca igraju kako bi se ta motorika razvijala i dete zdravo raslo:

"Dalje roditelji greše, rodilo se dete i roditelji ne daju detetu da trči, da skače da se ne povredi. Ne daju detetu da jede tvrdu hranu, "kao neće", daju mekanu hranu... I sve što "pomognemo" detetu, roditelj kasnije shvati uradili smo protiv njega. Mora dete sa nekim stvarima da se izbori, mora da se pomuči, i tek onda se razvija biološki kako treba. "

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Deca za svadbu pripremila iznenađenje svojoj učiteljici folklora Kurir/Z.G.