Dr Ranko Rajović, stručnjak za dečji razvoj i kreator NTC programa, često govori o vaspitavanju dece, razvijanju motorike, kao i signalima koji pokazuju da li je dete darovito. Mnogi roditelji smatraju da su nadarena deca ona koja idu na više aktivnosti, na strane jezike, sport, umetničke kurseve, a doktor napominje da deca moraju da imaju vremena za sebe.

"Bio sam predsednik Mense, pa sam unutar Mense napravio odsek za darovite. To su potpuno normalna i zdrava deca, i tada sam video da skoro niko od njih nije išao na pet aktivnosti, tipa balet, košarka, engleski, francuski i ne znam šta sve roditelji rade. To su deca koja su se igrala. Imala su jednu aktivnost koju vole. I tada govorim roditeljima - gledajte šta dete voli, dajte da ide na jednu, možda na dve aktivnosti. Ali, da ide svaki dan programirano na pet, šest aktivnosti - nema od toga ništa. Dete mora da ima vreme za sebe" - istakao je doktor u emisiji "Dok anđeli spavaju". OVDE pročitajte savete dr Ranka Rajovića kako možete da razvijate inteligenciju kdo deteta.

Mnogi roditelji upisuju decu na razne vanškolske aktivnosti kako mališanima ne bi bilo dosadno, ali doktor Ranko Rajović napominje da roditelj ne treba odmah da reaguje kada dete izjavi da se dosađuje. Prema njegovim rečima, dosadaje važna za razvoj:

"Jedno od velikih grešaka je dosada. Mi imamo dete koje kaže - "Mama , dosadno mi je" i mama trči, 220 kanala dečijih, ili tata daje najnovije video igrice. A mi kad smo bili mali kad je nama bilo dosadno da li je nama neko pomagao. Setimo se, niko. Ako bismo rekli našim roditeljima da nam je dosadno rekli bi nam - "idi igraj se". Mi smo se igrali, pa smo prelazili 5,6 km zbog igreda bismo igrali i pobedili dosadu. I mi smo naučili da pobedimo dosadu. Naše dete to ne zna. I šta je posledica - dete koje ne zna samo da reši svoju dosadu, to dete nauči odmah sve i sada. I ako nešto ne može, prag tolerancije je nula, frsutracija visoka. Imaćete situaciju da dete fizički napada svoje roditelje ako nešto ne može," ispričao je doktor za YouTibe kanal NTC sistem učenja.

Kroz dosađivanje, dete se uči i samostalnom pronalaženju rešenja:

"Mora dete da donese odluku, da bude samostalno, neki izazov da ima, da reši neki problem. dete tako polako dobija hormone sreće i zadovoljstva jer je uspešno rešilo neki zadatak. I to je posao roditelja, da pomognu detetu da samo reši dosadu i da nauči dete da donosi odluku."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

VASPITANJE BATINAMA NEDOPUSTIVO! Srbi misle da je NORMALNO TUĆI decu, a zapravo je to OGROMAN PROBLEM (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija