Dr Ranko Rajović, stručnjak za dečji razvoj i kreator NTC programa, često u intervjuima ističe šta je dobro i korisno za razvoj motorike kod deteta, kako dete trenira mozak i šta povoljno utiče na razvoj. Više puta je istakao da je folkfor aktivnost koja predstavlja najbolji trening za mozak:

"Ako ja vidim neke smetnje, da mozak nije razvio svoje nervne puteve, folklor je najbolji - zašto? Ne samo kretanje napred-nazad, levo-desno, moraju da misle, da slušaju muziku, da slušaju ritam, kad će šta da urade... To je najbolji trening za mozak. I sećam se jedan tata je došao, ne smem da kažem ko je, kako da pomogne sinu, drugi razed, ima neke razvojne smetnje... Ja kažem - upišite ga na folklor. "Na folklor?! Ja sam njega upisao na mačevanje. On će studirati negde na zapadu". U redu je mačevanje, ali vi dajete čoveku savet šta da uradi da malo pomogne detetu. Što se mi stidimo naše tradicije, kulture? To je deo našeg identiteta. " - ispričao je dr Ranko Rajović za Blic Tv.

U jendom intervjuu je takođe spomenuo značaj folklora i rekao da bi bio srećan ako bi posle te njegove izjave roditelji upisali svoje dete na folklor:

"Mene da neko pita ja bih vratio folklor u školu od 1. do 4. I ljudi se smeju, onda me pitaju zašto folklor. Od anglosaksonaca na tim PISA testovima najbolji su Novozelanđani. Šta oni imaju? on imaju Maore koje nisu pokorili. Englezi su sve narode pokorili, Maore nisu. I maorski ples je deo škole folklora. Naš folklor, u pokretu, znači dete se kreće, kompleksno je to kretanje. Mora da sluša muziku, da u određenom momentu nešto napravi sa svojim telom. To je vrhunski trening za mozak."

(Yumama)

BONUS VIDEO.

Deca za svadbu pripremila iznenađenje svojoj učiteljici folklora Kurir/Z.G.