Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DR RANKO RAJOVIĆ - KAKO DA PROVERITE DA LI VAŠE DETE IMA DOBRU MOTORIKU: Neka stavi šaku na sto i podigne ovaj prst

Dr Ranko Rajović daje jednostavnu vežbu sa kojom roditelji mogu da provere motoriku svoje dece - potrebno je da stave šaku na sto i podignu ove prste - doktor kaže da većina neće uspeti...

 Dr Ranko Rajović vežba za motoriku. Izvor: Youtube/Printscreen/Milan Strongman TV

Dr Ranko Rajović, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije, autor NTC programa, često u emisijama govori o razvoju dece, njihovim motoriččkim veštinama, kao i o učenju i razvoju mozga kod mališana.

"Mozak se razvija kretanjem, a šta je posao deteta - da se kreće. Evo svako nek samo zamisli u glavi koliko prosečno gradsko dete dnevno pređe kilopmetara radnim danima. Kad radim ankete na predavanjima, kažu roditelji 2-3, neki kažu i manje, neki kažu 3-4, a fiziološko zdravo dete mora da pređe preko 20. Ja bih sad to preveo u matematiku - znači njima nedostaje dnevno 20 km, puta 10 dana to je 200, puta mesec dana, to je već 6 000, a 10 godina traje razvoj mozga. Našoj deci za razvoj nedostaje 100 000 km." - rekao je dr Ranko Rajović u jednom podkastu.

Otkrtio je i na koji način roditelji kod kuće mogu da testiraju motoriku kod dece. Potrebno je da dete stavi šaku na sto i raširi prste, a onda da kažete detetu (doktor je ovo radio sa decom od 5 godina) da podigne četvrti prst. "Već tu vidim da njih 30% ne može", objašnjava doktor. Umesto da podignu četvrti prst, deca najčešće podignu domali i mali zajedno, objašnjava doktor, jer ta dva prsta kontroliše jedan živac iz mozga. "Znači da oni još u mozgu nisu odvojili ta dva prsta".

Zatim doktor daje malo "teži" zadatak i kaže deci da podignu drugi i četvrti prst zajedno, odnosno domali i kažiprst. "Mi možemo, naša deca ne mogu. Sada većina koja proba neće uspeti iz prve to da uradi, ali će probati par puta i uspeće. Zašto? Jer mozak to dugo nije radio, mi te nervne puteve imamo, a nismo ih koristili."

"A kako to da popravite? Morate biti mudri. Deca vole Lego kocke, ali to ne znači da moraju imati 10 kutija. Dve su dovoljne. Uzmite jednu i recite detetu: 'Ovo što ću ja sad da uradim to je za malo veću decu i odrasle', i oblepite selotejpom kažiprst i srednji prst, pa slažete samo palčevima i malim i domalim prstom. Dete će, naravno, reći “hoću i ja!”. I to je odlična vežba za razvoj fine motorike. Da ste mu rekli da to mora da uradi da bi vežbalo, sigurno da bi se jako bunilo. Moramo detetu napraviti izazov, to je uloga roditelja", objasnio je Rajović.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica