Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada se ispoljava poremećaj rasta kod deteta sa nedostatkom hormona rasta?

Tokom celokupnog perioda postnatalnog rasta hormon rasta je važan za rast.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kroz detinjstvo telesna visina većine zdrave dece trajno sledi određenu liniju rasta, a presudnu ulogu u održavanju normalnog rasta imaju hormon rasta i hormon štitaste žlezde. U periodu puberteta brzina rasta je rezultat usklađenog delovanja hormona rasta i hormona polnih žlezda – kod dečaka testosterona, a kod devojčica estrogena. Deca kojima nedostaje hormon rasta imaju malu brzinu rasta (manje od 4,5 cm godišnje) i ne rastu u svom "kanalu" rasta.

Nedostatak hormona rasta može biti poznatog i nepoznatog porekla, tzv. idiopatski nizak rast. Nedostatak hormona rasta može biti i urođen i stečen. Kod urođenog nedostatka hormona rasta, novorođenče najčešće ima normalnu telesnu težinu i dužinu na rođenju jer prenatalni rast ne zavisi od hormona rasta. Zaostajanje u telesnoj dužini se može uočiti već posle šest meseci, ali najčešće posle druge godine života. Zatvaranje velike fontanele može biti odloženo, a kasne i koštano sazrevanje i nicanje zuba.

Dete sa stečenim nedostatkom hormona rasta, od uzrasta kada se ispoljio nedostatak hormona rasta, počinje sporo da raste i postaje dosta niže od svojih vršnjaka. Takođe, dete sa nedostatkom hormona rasta ima višak potkožnog masnog tkiva, posebno izražen na trupu i slabo razvijenu mišićnu masu.

Povezane vesti

Kod dece koja sporo rastu i imaju neko od kliničkih obeležja koje ukazuje na nedostatak hormona rasta, potvrda dijagnoze je prema savremenom pristupu, zasnovana na biohemijskim kriterijumima, odnosno nalazu subnormalne sekrecije hormona rasta na stimulacionim testovima. Ti testovi se izvode u tercijarnim zdravstvenim ustanovama od strane pedijatra-endokrinologa.
A da biste bili upućeni na vreme kod endokrinologa potrebno je da svoju decu vodite na redovne sistematske preglede na kojima će njihova telesna visina biti ubeležena u elektronske karte rasta i na osnovu kojih se na vreme (najbolje pre polaska u školu)  može videti da li dete ima problem sa rastom. Svom nadležnom pedijatru možete da se javite i pre redovnog sistematskog pregleda ako sami uočite problem sa rastom vodeći "dnevnik rasta" svog deteta pomoću aplikacije "Karta rasta".

Lečenju dece sa nedostatkom hormona rasta treba pristupiti odmah posle potvrde dijagnoze. Važan preduslov za postizanje normalne telesne visine u odraslom dobu je što ranije postavljanje dijagnoze, odnosno početak terapije u što ranijem uzrastu. Terapija hormonom rasta je za decu sa nedostatkom hormona rasta bezbedna i efektivna ne samo za rast već i za osećanje dobrog zdravlja.

Doc dr Maja Ješić, pedijatar endokrinolog Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj

Software:Adobe Photoshop CC 2015 (Windows) Created: 2017:09:15 10:40:18


O aplikaciji karta rasta

Postoje brojne aplikacije, a za roditelje u Srbiji se izdvaja aplikacija "Karta rasta" (NB Soft) jer je na našem jeziku i koriste se isti standardi rasta kao i u elektronskim kartama rasta u domovima zdravlja. Aplikacija je besplatna i dostupna za Android i Ajfon telefone i tablete, a omogućava vođenje "dnevnika rasta" za više dece. U aplikaciji takođe postoji automatsko računanje takozvanog genetskog potencijala, odnosno srednje visine roditelja prilagođene polu deteta. Zatim se na grafikonu u aplikaciji za svako dete može jasno videti aktuelna visina i brzina rasta, uz jasno označenu zonu visokog i niskog rasta. Takođe, na grafikonu se može videti i ako je dete normalne visine ali odstupa od srednje visine roditelja, odnosno genetskog potencijala.

Ukratko, ova i slične aplikacije predstavljaju odličnu pomoć roditeljima u vođenju evidencije o rastu dece. U slučaju da roditelji uz pomoć aplikacije uoče poremećaj rasta, mogu se javiti nadležnom pedijatru i zatražiti savet i pre redovnog sistematskog pregleda.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica