Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DECA KOJA U RODITELJIMA IMAJU SIGURNU LUKU, NE TRAŽE LJUBAV NA POGREŠNIM MESTIMA: 5 saveta mame Nataše, o ovome se priča

5 stvari o kojima treba pričati sa decom, životne lekcije koje moraju da nauče.

 Mama, dete, ćerka, razgovor Izvor: Shutterstock

Biti dobar roditelj je jedan od možda najtežih zadataka u životu. A šta to uopšte znači, šta otac ili majka moraju da rade da bi zaslužili titulu? Biti dobar roditelj znači biti tu za svoje dete, učiti ga, razgovarati sa njim... Da, ali o čemu?

O tome na koji način prići detetu, kako ga animirati a istovremeno mu usaditi "prave vrednosti", otkrila nam je trener karatea i mama Nataša Sredojević. Iz ličnog iskustva, i kao majka i kao trener sporta gde su fer-plej, drugarstvo i empatija veoma važni, Nataša je podelila neka svoja saznanja, "teme" i "rituale" koje svakodnevno "usađuje" mališanima, a koji im pomažu da usvoje prave vrednosti koje će im biti oslonac tokom celog života i usmeriti ih u trenucima nedoumica, straha, potištenosti i tuge.

1. O vrednostima

Skup vrednosti kojih se pridržavate u životu mogu biti od velike pomoći vašem detetu. Poštenje, iskrenost, umerenost, saosećajnost, borbenost, marljivost… Šta god to bilo, penesite svom detetu vrline koje će mu biti svetionik u burnim i nestabilnim vremenima.

2. O poštovanju i samopoštovanju

Pre svega naučite svoje dete kako da poštuje sebe, svoje potrebe i svoje vreme. Onda mu objasnite da isto tako treba da poštuje i druge, njihovo vreme i njihove potrebe. To ne znači da ćete od njega napraviti sebičnu osobu, već osobu koja će razumeti sebe i druge. Stvorićete biće koje ume da prepozna šta mu je potrebno, i da ide u tom smeru.

Posebna ljubav tetke i sestričine: 5 stvari koje devojčice nauče od maminih ili tatinih sestara
Izvor: Foto: Shutterstock 759061774

3. O disciplini i odgovornosti

Kada krenete da objašnjavate svom detetu da bi trebalo da poštuje sebe, to znači da će ono u životu imati prava da bude srećno, ali to takođe iziskuje i određene obaveze. Tu nastupa disciplina- jer ona unosi i smisao sa obaveze i odgovornost, najpre prema sebi. Svako ima odgovornost prema sebi, najpre da sebi stvori život koji je vredan življenja.

4. O ljubavi

Volite svoje dete svim svojim bićem. Jednog dana ono više neće biti dete, neće vam sedeti u krilu, neće živeti pod vašim krovom i neće vas čak ni nervirati. Volite ga dok je tu, dok još možete da mu usadite osećaj da je dobro dete, da je voljeno, da je vredno ljubavi. Dete koje u roditeljima ima sigurnu luku i ljubav, nikad tu ljubav neće tražiti na pogrešnim mestima.

5. O igri, sreći i radosti življenja

Omogućite svom detetu da se igra, da uživa u prirodi, da ide bosonogo kroz travu, da se druži sa drugom decom i smeje najglasnije što može. Dozvolite mu da se bavi stvarima koje voli. Pokažite mu da je moguće živeti radostan život i budite mu vi prva podrška u stvaranju tog života. Dete će mnogo više stvari zapamtiti iz primera, iz onoga što je ono doživelo i osetilo, nego iz onoga što je čulo. U sećanju će mu ostati možda par vaših reči, ali će zato, uz malo sreće i truda, imati pregršt uspomena na vreme koje ste proveli zajedno, na ljubav, radost, smeh i iskustva.

(Yumama/Nataša Sredojević)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica