Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U KOJE VREME DETE TREBA DA IDE NA SPAVANJE: Zavisi od uzrasta i kada mora da ustane, evo koliko mu je sna potrebno

Nemojte da zanemarite vreme kada vaše dete ide na spavanje, jer količina sna najviše utiče na njegov razvoj i zdravlje.

 Spavanje, dete Izvor: Shutterstock

Za bebe san je potreban da bi rasle, za decu i adolescente on je važan za mozak, fizički i emocionalni razvoj. Svi pedijatri ističu da je spavanje ključno za zdravlje mališana. Ukoliko manje spavaju ili imaju neku vrstu poremećaja to će se odraziti na njihov razvoj i ostaviće ozbiljne zdravstvene posledice, zato je jako važno da se potrudite da imaju dovoljno sati sna.

Ako se pitate koliko vaše dete treba da spava i koje je najbolje vreme da ide na spavanje, odgovor je jednostavan, sve zavisi od njihovog uzrasta.

Ovo su preporuke pedijatra:

  • 0-3 meseca: 14 do 17 sati sna
  • 4-11 meseci: 12 do 16 sati sna
  • 1-2 godine: 11 do 14 sati sna
  • 3-5 godina: 10 do 13 sati sna
  • 6-13 godina: 9 do 11 sati sna

Preporučeno vreme uključuje dnevni i noćni san. Važno je da znate da su ovo samo preporučene smernice, postoje deca koja vole više da spavaju i ona koja imaju manje sati sna. U svakom slučaju sami ćete da primetite da li vaše dete dovoljno spava po tome kako funkcioniše tokom dana.

 Spavanje, uspavljivanje, mama, dete
Mama uspavljuje dete
Izvor: Shutterstock

Kako da odaberete pravo vreme za spavanje

Sada kada znate koliko sna je preporučeno za vaše dete u skladu sa njegovim godinama, lako možete da izračunate i kada je pravo vreme da ide u krevet. Najbolji način je da brojite unazad:

  • Procenite vreme kada dete treba da ustane (6.30. 7.00 ili 7.30)
  • Brojite unazad koristeći preporučenu količinu sna koje je potrebna vašem detetu.

Na primer, ako vaš sedmogodišnjak treba da ustane u 6.30 ujutru zbog škole, a potrebno mu je deset sati sna, onda je najbolje da na spavanje ide u 19.30 uveče. Samo pazite, ovo nije primenljivo kod tek rođenih beba koje još nisu uspostavile ritam spavanje.

Ako vam je lakše koristite ovu Vilsonovu osnovnu tabelu:

Možda je teško naterati starije dete da ranije ide na spavanje, ali postepenim pomeranjem odlaska u krevet sigurno ćete u tome i uspeti. Važno je samo na vreme da krenete sa pripremama i obavezno da dva sata pre spavanja isključite sve ekrane.

Što su deca manja lakše je razviti zdrave navike odlaska u krevet, jer pravilan san je pre svega važan za rast, jak imunitet i ponašanje. Većina stručnjaka se slaže da ako na vreme uspostavite ritam i rutinu, dete će je brzo usvojiti. Onog trenutka kada popustite ili mu dozvolite da svaki dan ide u drugo vreme na spavanje, to će da izazove ozbiljne poremećaje sna koji će se odraziti na njegovo zdravlje.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica