Za bebe san je potreban da bi rasle, za decu i adolescente on je važan za mozak, fizički i emocionalni razvoj. Svi pedijatri ističu da je spavanje ključno za zdravlje mališana. Ukoliko manje spavaju ili imaju neku vrstu poremećaja to će se odraziti na njihov razvoj i ostaviće ozbiljne zdravstvene posledice, zato je jako važno da se potrudite da imaju dovoljno sati sna.

Ako se pitate koliko vaše dete treba da spava i koje je najbolje vreme da ide na spavanje, odgovor je jednostavan, sve zavisi od njihovog uzrasta.

Ovo su preporuke pedijatra:

  • 0-3 meseca: 14 do 17 sati sna
  • 4-11 meseci: 12 do 16 sati sna
  • 1-2 godine: 11 do 14 sati sna
  • 3-5 godina: 10 do 13 sati sna
  • 6-13 godina: 9 do 11 sati sna

Preporučeno vreme uključuje dnevni i noćni san. Važno je da znate da su ovo samo preporučene smernice, postoje deca koja vole više da spavaju i ona koja imaju manje sati sna. U svakom slučaju sami ćete da primetite da li vaše dete dovoljno spava po tome kako funkcioniše tokom dana.

Spavanje, uspavljivanje, mama, dete
Shutterstock Mama uspavljuje dete

Kako da odaberete pravo vreme za spavanje

Sada kada znate koliko sna je preporučeno za vaše dete u skladu sa njegovim godinama, lako možete da izračunate i kada je pravo vreme da ide u krevet. Najbolji način je da brojite unazad:

  • Procenite vreme kada dete treba da ustane (6.30. 7.00 ili 7.30)
  • Brojite unazad koristeći preporučenu količinu sna koje je potrebna vašem detetu.

Na primer, ako vaš sedmogodišnjak treba da ustane u 6.30 ujutru zbog škole, a potrebno mu je deset sati sna, onda je najbolje da na spavanje ide u 19.30 uveče. Samo pazite, ovo nije primenljivo kod tek rođenih beba koje još nisu uspostavile ritam spavanje.

Ako vam je lakše koristite ovu Vilsonovu osnovnu tabelu:

Možda je teško naterati starije dete da ranije ide na spavanje, ali postepenim pomeranjem odlaska u krevet sigurno ćete u tome i uspeti. Važno je samo na vreme da krenete sa pripremama i obavezno da dva sata pre spavanja isključite sve ekrane.

Što su deca manja lakše je razviti zdrave navike odlaska u krevet, jer pravilan san je pre svega važan za rast, jak imunitet i ponašanje. Većina stručnjaka se slaže da ako na vreme uspostavite ritam i rutinu, dete će je brzo usvojiti. Onog trenutka kada popustite ili mu dozvolite da svaki dan ide u drugo vreme na spavanje, to će da izazove ozbiljne poremećaje sna koji će se odraziti na njegovo zdravlje.

(Yumama)