Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO SU MALA DECA TAKO ČESTO BOLESNA: Preko prljavih ruku najlakše se šire virusi, ovih 7 delova tela su najosetljivija

Mala deca često dodiruju ove delove tela, a preko njih najlakše ulaze bakterije i virusi.

 Prehlada, nos, curenje nosa, dete, devojčica Izvor: Shutterstock

Deca su često bolesna posebno kada idu u vrtić i tek počnu da grade imunitet. Pedijatri imaju jednostavno objašnjenje za to, mala deca nemaju još razvijenu naviku da redovno peru ruke, a često dodiruju delove tela preko kojih lako ulaze bakterije i virusi u organizam. Iako je to samo faza, lekari savetuju roditelje da od najranijeg uzrasta nauče decu da što manje dodiruju, posebno lice, prljavim rukama.

Jednostavne svakodnevne navike, poput grickanja noktiju ili dodirivanja lica rukama, mogu da dovedu do čestog razboljevanja dece, upozoravaju stručnjaci.

Jedna od njih je i Keli Rejnolds koja objašnjava da bi deca trebalo da izbegavaju dodirivanje unutrašnjosti uha, lica, nosa, usta, očiju, noktiju i zadnjice. Naime, svaki od ovih delova tela dece posebno je osetljiv na viruse i bakterije, a njihovo dodirivanje nečistim rukama može da izazove širenje zaraze. Ona dodaje kako je dobra higijena neophodna da dete ostane zdravo i zaštićeno od bolesti, zato je važno da što češće peru ruke.

 Nos, čačkanje, dete
Dete čačka nos
Izvor: Shutterstock

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica