Ferberova metoda (Cry it out) kontroverzan je način uspavljivanja koji mnogi roditelji još uvek primenjuju.  Obuhvata takozvani trening uspavljivanja koji uključuje puštanje bebe da plače dok samostalno ne zaspi. Iako postoje varijacije ove metode koje uključuju stalnu proveru i umirivanje deteta u određenim periodima, neki roditelji okreću se najekstremnijem načinu uspavljivanja gde puštaju bebu sama da plače dok se od umora ne smiri.

Kako upozorava savetnica za spavanje, dr. Rebeka Miči, ovakvo ignorisanje plakanja moglo bi da izazove ozbiljne posledice po detetovo fizičko, ali i psihičko zdravlje.

''Vaša beba uvek plače sa razlogom. Možda je umorna, gladna, uplašena ili joj je hladno. Bez obzira na to koji je razlog, bebino plakanje često je jedino sredstvo komunikacije sa roditeljima. Kada ignorišemo te vapaje, verovatno imamo svoje razloge. Možda smo te noći već ustali pet ili šest puta, možda smo negde pročitali savet da je u redu dete ostaviti da svaku noć malo plače, a možda mislimo da će svaka naša reakcija na plač deteta odmah rezultirati preteranom zavisnošću i besanim noćima. Ali za bebu, sve to znači da njene potrebe nisu zadovoljene i ona ne razume ništa više osim činjenice da je ignorisana'', objašnjava savetnica Miči koja otkriva šta se zapravo događa sa bebom ako ignorišemo njen plač.

Beba, plač, mama
Shutterstock Mama smiruje uplakanu bebu

Kako objašnjava, kada beba plače duže vreme, u njenom telu dođe do oslobađanja povećane količine kortizola, tačnije hormona stresa. On drastično povećava osećaj tegobe kod deteta i može sniziti hormone rasta koji takođe utiču na razvoj nervnog tkiva u mozgu.

''To takođe rezultira potisnutim rastom i slabljenjem imuniteta kod dece, a naučnici su otkrili da ukoliko često ignorišemo plač duže vreme postoji velika šansa da ta deca kasnije postanu agresivnija i impulsivnija", napominje dr Miči.

(Yumama)