Nakon što su proveli nezaboravan porodični odmor po povratku kući, Andre Dejzi (5) iznenada je dobio jake napade nakon kojih je ubrzo umro. Njegova mama Trudi ispričala je kako je sa mužem i troje dece bila na odmoru, kada se sin Andre poslednje noći probudio sa glavoboljom i povraćanjem, ali se ponašao sasvim normalno.Mislila je da je u pitanju običan grip i  da će izdržati put do kuće, kada su planirali da odu kod lekara.

Kada su krenuli na put, Andre je doživeo napad. Njegovi roditelji su odmah zaustavili automobil i nazvali hitnu pomoć. Međutim do trenutka kada je stigao u bolnicu njegovi napadi su se pojačavali i lekari su morali da mu izazovu veštačku komu, kao bi mu se talo smirilo. Iako su rezultati magnetne rezonance bili stabilni i postojala je trunka nade da će se izvući, lekari nisu mogli da ublaže otok i pritisak na njegovom mozgu. Maleni Andre umro je od meningitisa, samo jedan dan pre nego što je trebalo da pođe u školu.

Andreova tetka je istakla da nije bilo drugih simptoma koji bi ukazali koliko je njegovo stanje ozbiljno, kada se saznalo o čemu se radi već je bilo prekasno.

Prehlada, dete, temperatura
Shutterstock 

Šta je meningitis?

Meningitis je stanje koje uzrokuje upalu moždanih ovojnica, koje štite mozak i kičmenu moždinu i takođe se javlja i kod dece. Meningitis može biti uzrokovan virusom ili bakterijom.  Stručnjaci nisu sigurni zašto mala deca i bebe dobijaju meningitis, ali veruju da bi to moglo biti povezano sa njihovim nezrelim imunološkim sistemom. Meningitis može imati trajne posledice na bebe, a nažalost ume da bude i fatalan u nekim slučajevima.

Simptomi:

  • Povišena temperatura
  • Glavobolja
  • Povraćanje
  • Fotofobija (preosetljivost na svetlost)
  • Poremećaji svesti (dezorijentisanost, konfuznost, zbunjenost, zaboravnost, gubitak pamćenja, smetnje u govoru, gubitak svesti...)
  • Neurološki ispadi u slučaju zahvatanja i mozga (nekontrolisani pokreti, slabost nogu, grčevi...)

(Yumama)