Koliko puta ste se našli u situaciji da čim vas uhvati čvrst san osetite kako vas neko bode, tapka i tiho doziva, pokušate da ignorišete ali i dalje isto osećate, čak i jače. Na kraju nemate izbora nego da otvorite oči i shvatite da dete stoji iznad vas sa svima poznatim rečima: "Ne mogu da spavam!".

Nije problem ako se to povremeno dešava, međutim ako vas dete obilazi skoro svaku noć, onda to postaje navika koje ćete se teško osloboditi. Zato na vreme primenite sledeće korake da dete uprkos buđenjima ostane u svojoj sobi i krevetu.

Prvo, vi ste najsigurnija luka vašem detetu, tako da su noćne posete normalna stvar, jer dete traži vaše prisustvo posebno ako se zbog nečega uplaši. Najbolje je da nađete nešto što će vas "zameniti", plišana igračka, blago noćno svetlo, otvorena vrata od sobe... 

Drugo buditi dosledni, u redu je da se povremeno dogovorite sa savojim detetom da spava sa vama ili da dođe u vaš krevet na maženje, ali mora da shvati gde je njegovo mesto spavanja. Ako previše popuštate napravićete još veći problem i zbunićete dete. Dete će najbolje da nauči ako se budete pridržavali "pravila" i ne popuštali.

Bajke, knjige, mama, dete
Shutterstock Mama čita bajke detetu

Problem rešite zajedno, ako postoji razlog česte posete deteta vašem krevetu, sednite sa njim i popričajte, pokušajte zajedno da nađete rešenje koje će mu pomoći da prebrodi krizu. Ako je dete previše malo za ovakav vid komunikacije, onda ga svaki put kada se probudi vratite u sobu i budite pored njega dok ponovo ne zaspi, ali nemojte nikako ostajati u njegovom krevetu do jutra. Čim se umiri vratite se u svoju postelju.

Još jedan proveren metod koji pedijatri preporučuju je da uvedete neki ritual kao na primer jutarnje maženje ili večernje uspavljivanja, koji će dete vrlo brzo povezati sa svojom sobom i krevetom. To je mala nagrada kojoj će se radovati i znaće da sleduje ako spava u svom krevetu.

Možda će biti negadovanja, plača i neprospavanih noći, ali uz vaš pozitivan i dosledan stav dete će vrlo brzo da se navikne na svoj prostor, dajte mu samo malo vremena i nemojte ništa da forsirate. Ako dete još nije spremno za svoju sobu ili odvajanje od vas odložite malo promenu, ali najvažnije je da kada jednom odlučite nemojte nikako da se vraćate na staro.

(Yumama)