Kupovina prvih cipelica za bebe česta je briga roditelja. Kada ih treba kupiti? Da li treba uzeti cipele sa uloškom ili ne? Šta je najbolje za stabilne prve korake? Sve ove dileme rešila je za Yumamu fizioterapeutkinja Snežana Milanović.

Iako je zimski period, bebama koje ne hodaju ne treba obuvati nikakvu obuću, a zbog čega je to loše, Snežana nam je već objasnila. Međutim, sada smo se sa njom dotakli prvih pravih cipela, one koje deca treba da nose kada prohodaju.

"Kada se dete stabilizuje, hoda nogu pred nogu stabilno sa rukama pored tela vreme je za prve cipele i treba da ih nosi samo kada je napolju. One treba da budu lagane, sa tankim i savitljivim đonom, bez ojačanja za petu i bez uložaka", objasnila nam je Snežana.

Beba, cipele
Shutterstock Cipele za bebe

Iako su se ranije preporučivale čvrste cipele sa anatomskim đonom, fizioterapeutkinja nam je objasnila zašto to sada nije slučaj.

"Danas se pouzdano zna da čvrsta obuća sa uloškom onemogućava normalan razvoj stopala. Deca inače hodaju uglavnom po ravnoj i tvrdoj podlozi što nije dobro za njihov razvoj. Ako pri tom imaju obuću u kojoj njihovi mišići stopala ne mogu da se angažuju onda svodovi stopala ne mogu da se formiraju pa će krajnji rezultat biti stopalo koje nije funkcionalno. To za sobom povlači nepravilno oslanjanje i samim tim nepravilan hod koji će se vremenom odraziti i na kičmeni stub", objasnila nam je fizioterapeutkinja Milanović.

(Yumama)