Genetika je pravo čudo! Bebe nasleđuju i mamin i tatin materijal, te se stvara posebna i jedinstvena osoba. Međutim, genetičari su do danas kristalizovali brojna nasleđivanja, pa tvrde da bebe neke stvari nasleđuju isključivo od majke.

"Skoro je nemoguće otkriti tačno odakle dolazi svaka vaša osobina. Na većinu osobina utiče mnogo različitih gena i neke nasleđujete od svakog roditelja. Plus, postoji i uticaj okoline. Samo zato što imate gen za određenu osobinu, ne znači da ćete uvek završiti sa tim. Jednostavno, nauka o genetskom nasleđivanju je komplikovana", rekao je Don Alejn, genetičar iz Ohaja.

Ipak, zabavno je razmišljati o nasleđivanju iako nema mnogo detaljnih odgovora, ali postoji nekoliko osnovnih stvari koje genetika može da vam kaže o osobinama koje ste dobili od roditelja.

Evo nekih neobičnih stvari za koje se veruje da se nasleđuju isključivo od majke:

Način na koji gubite kilograme

Postoje dve vrste masti u vašem telu: 'dobra' smeđa mast, koja ubrzava vaš metabolizam i pomaže vam da održite zdravu težinu, i 'loša' bela mast, koja može da izazove gojaznost i bolest ako je imate previše. Svako od nas ima obe vrste masti, ali količina smeđe masti i brzina metabolizma nasleđuje se od majke.

Sposobnost da se fokusirate

Ako vaša majka ima niži nivo serotonina, hemikalije u mozgu koja je povezana sa raspoloženjem, veća je verovatnoća da ćete kasnije u životu razviti poremećaj hiperaktivnosti sa deficitom pažnje. Geni koji se prenose sa mame na dete, koji utiču na proizvodnju serotonina takođe utiču i na vašu sposobnost da se fokusirate.

igra-kocke-deca.jpg
Shutterstock Deca se igraju

Način na koji starite

Kako starite i koliko se to na vama vidi određuje se na ćelijskom nivou nagomilavanjem oštećenja vaše mitohondrijalne DNK tokom života - gena koji dobijate samo od svoje majke.

Faktori životne sredine kao što su izlaganje suncu, pušenje i nezdrava ishrana mogu da izazovu oštećenje ovog genetskog materijala, ali neka mogu da budu i nasleđena od majke. Što više mitohondrijalne DNK sa mutacijama nasledite od svoje majke, to ćete brže stariti i to će vam se brže pojaviti bore i seda kosa.

Raspoloženje

Deo mozga poznatiji kao kortikolimbički sistem, koji kontroliše emocionalnu regulaciju i igra ulogu u poremećajima raspoloženja kao što je depresija, verovatnije će se prenositi sa majke na ćerke nego sa majke na sinove, ili sa očeva na decu bilo kog pola. To znači da ćerke bar delimično nasleđuju svoje raspoloženje od majke.

mama-ćerka-beba.jpg
Shutterstock Mama i deca

Pamćenje

Već neko vreme je poznato da porodična istorija Alchajmerove bolesti značajno povećava rizik od razvoja bolesti, ali novija istraživanja otkrila su da genetski rizik prvenstveno potiče od majke.

(Yumama)