Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO MRŠAVITE, ALI I KAKO STARITE: 5 stvari koje nasleđujemo od majke, nema šanse da ste ikada pomislili na njih

Autor Radmila Ilić

Genetika je neverovatna, ali nema šanse da ste ikad pomislili da ove stvari nasleđujete od majke.

 Mama, ćerka, devojčica Izvor: Shutterstock

Genetika je pravo čudo! Bebe nasleđuju i mamin i tatin materijal, te se stvara posebna i jedinstvena osoba. Međutim, genetičari su do danas kristalizovali brojna nasleđivanja, pa tvrde da bebe neke stvari nasleđuju isključivo od majke.

"Skoro je nemoguće otkriti tačno odakle dolazi svaka vaša osobina. Na većinu osobina utiče mnogo različitih gena i neke nasleđujete od svakog roditelja. Plus, postoji i uticaj okoline. Samo zato što imate gen za određenu osobinu, ne znači da ćete uvek završiti sa tim. Jednostavno, nauka o genetskom nasleđivanju je komplikovana", rekao je Don Alejn, genetičar iz Ohaja.

Ipak, zabavno je razmišljati o nasleđivanju iako nema mnogo detaljnih odgovora, ali postoji nekoliko osnovnih stvari koje genetika može da vam kaže o osobinama koje ste dobili od roditelja.

Evo nekih neobičnih stvari za koje se veruje da se nasleđuju isključivo od majke:

Način na koji gubite kilograme

Postoje dve vrste masti u vašem telu: 'dobra' smeđa mast, koja ubrzava vaš metabolizam i pomaže vam da održite zdravu težinu, i 'loša' bela mast, koja može da izazove gojaznost i bolest ako je imate previše. Svako od nas ima obe vrste masti, ali količina smeđe masti i brzina metabolizma nasleđuje se od majke.

Sposobnost da se fokusirate

Ako vaša majka ima niži nivo serotonina, hemikalije u mozgu koja je povezana sa raspoloženjem, veća je verovatnoća da ćete kasnije u životu razviti poremećaj hiperaktivnosti sa deficitom pažnje. Geni koji se prenose sa mame na dete, koji utiču na proizvodnju serotonina takođe utiču i na vašu sposobnost da se fokusirate.

 igra-kocke-deca.jpg
Deca se igraju
Izvor: Shutterstock

Način na koji starite

Kako starite i koliko se to na vama vidi određuje se na ćelijskom nivou nagomilavanjem oštećenja vaše mitohondrijalne DNK tokom života - gena koji dobijate samo od svoje majke.

Faktori životne sredine kao što su izlaganje suncu, pušenje i nezdrava ishrana mogu da izazovu oštećenje ovog genetskog materijala, ali neka mogu da budu i nasleđena od majke. Što više mitohondrijalne DNK sa mutacijama nasledite od svoje majke, to ćete brže stariti i to će vam se brže pojaviti bore i seda kosa.

Raspoloženje

Deo mozga poznatiji kao kortikolimbički sistem, koji kontroliše emocionalnu regulaciju i igra ulogu u poremećajima raspoloženja kao što je depresija, verovatnije će se prenositi sa majke na ćerke nego sa majke na sinove, ili sa očeva na decu bilo kog pola. To znači da ćerke bar delimično nasleđuju svoje raspoloženje od majke.

 mama-ćerka-beba.jpg
Mama i deca
Izvor: Shutterstock

Pamćenje

Već neko vreme je poznato da porodična istorija Alchajmerove bolesti značajno povećava rizik od razvoja bolesti, ali novija istraživanja otkrila su da genetski rizik prvenstveno potiče od majke.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dobi

Ja sam prestala da verujem u nauku jer nauka sama sebe demantuje,stalno menja svoje zaključke i teze,po njima mi ne bi trebali ni da dišemo, jer je vazduh ZAGAĐen,ne bi trebali ni vodu da pijemo, jer je i ona zagađena,ne bi trebali Ni da jedemo, jer je I HRAna zagađena i na kraju nauka više demantuje život nego sto Ga PODSTIČE.Oni pojma nemaju o tome,da SVA njihova PROUČAVAnja negiraju život,a život je pravo čudo,sve bolesti poticu iz svesti,ona je osnova i sa njom delujuća sila koja je za svakog od nas predodredjena sa neke više istance,Religija to kaze, Otac ,sin i sveti duh a NAUKA Kaže Roditelj,dete kao delujući sila svetog duha i odrastao, koji se formira u svakom od nas na osnovu LIKa roditelja i deteta u nama koje je aktivno celog ŽIVOTA.Nauka ne zna da je taj TRIJAs u nama odgovoran za sve sto ce nam se desiti u životu i da on pokreće i bolesti i dobro ZDRAVLJE.Sudbina svakog od nas je unapred predodredjena ali covek treba da dostigne višu svest da bi mogao da promeni tu sudbinu,bez toga nema ništa.Koliko ljudi na svetu deluje iz više svesti,gotovo da ih i nema,ne Kaže se za badava, da smo se mi kao ljudski rod, jedva pomakli od majmuna,samo dva koraka ISPRED.Nauka je upletena u proučavanje svega I svačega kao pile u kucinu a vrda od osnovnog zdravog razuma kao djavo od KRSTA.Najvece mudrosti su jednostavne i razumljive za svakog ali NAUKA kaze " ZAŠTO da bude jednostavno kad moze i komplikovano" i u tome leži sva DISTORZIJa i Anomalija,postali smo svi Jezuiti,oni najvise vole da onanišu sa mozgom a sve to nista ne vredi,obično zaludjivanje ili presipanje iz supljeg u prazno, samo sto niko nije spreman to i da PRIZNA.

Najnovije

Vesti

Porodica