Svako dete u nekom trenutku poželi da ima kućnog ljubimca. Iako su oni velika odgovornost i obaveza, možda treba prvo da razmislite pre nego što detetu kažete "ne".

Ovo su prednosti odrastanja uz psa:

Učenje o odgovornosti

Tražiš li priliku da naučiš svoje dete važnoj životnoj lekciji? Briga o živom biću razlikuje se od odgovornosti vezane za kućne poslove. Od šetnje, kupanja, hranjenja - sve su to zadaci koje bi vaše dete moglo naučiti ponešto o obavezama.

Deca odrasla s kućnim ljubimcima u proseku su zdravija

Nedavna istraživanja zaključila su da su deca koja su živela s kućnim ljubimcima (ali posebno psima) tokom prve godine života zapravo imala bolji imunološki sistem od onih koji nisu. Oni veruju da je izloženost psima može pozitivno uticati na sazrijevanje njihovog imunološkog sistema tokom dojenja. Pored toga, kad su se razboleli, bio im je potreban kraći period korištenja antibiotika u odnosu na decu bez kućnih ljubimaca.

Druga studija je otkrila da deca koja su imala predispozicije vezane uz respiratorne alergije ili astmu, imaju mnogo manje verovatnoće da će razviti slične zdravstvene probleme ako imaju psa u kući. stručnjaci su otkrili da je rano izlaganje ključno po tom pitanju. Takođe, nedavna istraživanja otkrila su da psi zapravo štite decu i od ekcema.

Imaju bolju emocionalnu inteligenciju

Svi su čuli za IQ, ali jeste li razmišljali o poboljšanju EQ-a deteta (ili emocionalne inteligencije)? Posedovanje psa omogućuje im da vežbaju ove veštine.Briga za drugi život će zahtevati od vašeg deteta da postane saosećajni pojedinac. Hranjenje ili šetnja psa, iako će ponekad možda radije želeti raditi neke druge stvari, značiće da moraju izaći napolje. Uz to, briga za kućnog ljubimca gradi detetovo samopoštovanje. Ispunjavanje malih zadataka (poput punjenja posude s vodom) pomoći će im da se osećaju sposobnima i ujedno će im dati osećaj dostignuća.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti utvrdio je da deca sa psima u kući takođe imaju smanjenu mogućnost anksioznosti i smanjenu količinu percipiranog stresa. Veruju da deca koja komuniciraju sa psima imaju povećan nivo oksitocina koji se oslobađa u njihov mozak. Ukratko, kućni ljubimac osim ljubavi u vašu će kuću uneti i nemerljivu sreću.

Dete, pas, dečak
Shutterstock Dečak sa psom

Više vežbaju i igraju se

Pokušavate li pronaći način da odvratite svoju decu s kauča i dalje od ekrana mobilnog ili tableta? Onda je pas za vas spas! U proseku deca koja imaju psa u kući vežbaju 15 minuta više od one dece koja nemaju psa. Iako se te minute sada ne čine posebno dugačkima, ali one dodaju i do 6 sati mesečno i 67 sati godišnje više vežbe!

Psi su odlični i po pitanju terapija

Psi imaju neverovatan uticaj na kvalitet života i razvoja dece s ASD-om, a neke od prednosti uključuju:

- Pas pruža osjećaj sigurnosti..

- Smanjuje tegobe.

- Povećana spremnost za isprobavanje novih stvari.

- Povećana sposobnost suočavanja sa strašnom situacijom.

- Povećava društvenu interakciju.

- Postiče verbalnu komunikaciju, osnažuje vokabular.

Takođe, psi mogu pomoći i deci s dijagnozom ADHD-a:

- Psi pomažu da se stvori doslednost i rutina.

- Pružaju način za potrošnju viška energije i pomažu u hiperaktivnosti.

- Psi pomažu deci da se nose s izolacijom i depresijom.

Sve u svemu, kupovina psa može biti jedna od najboljih odluka koje ćete ikada doneti za svoje dete.

(Yumama)