Noćna mora svakog roditelja je da dete na javnom mestu dobije izliv besa. Najčešći okidač za ovakvo ponašanje je vaš odgovor "ne" na nešto što dete želi tog trenutka.Ta reč može inicirati krizu epskih razmera, posebno kod mlađe dece.

Probajte da primenite metod jedne mame Paule koja je otkrila način kako da bes vašeg deteta ugušite u korenu.

Kada vaše dete dugo negoduje - neće na spavanje, neća da ode iz igraonice ili hoće po svaku cenu neku igračku, plač je prvi znak upozorenja za ono što tek sledi.

Da bi sprečila erupciju, Paula počinje da broji.

Brojanje do deset, prema nejnim rečima, zapravo nije upozorenje na loše ponašanje već treba da olakša mališanu da uđe u tranzicioni mod.

Kako zapravo funkcioniše ovaj metod

Kažete detetu šta će se desiti (npr. odlazite iz parka), objasnite kakva će promena nastupiti kada dođete do 10, a onda pustite da radi ono što je do tada radilo. Kad izgovorite 10 - prelazite na sledeću aktivnost.

Treba imati na umu da zbog još nedovoljno razvijenih emocija deca nisu u stanju da se nose sa promenama, Paula tvrdi da upravo ova metoda omogućava deci da se pripreme. Dok starija deca mogu razumeti koncept vremena, mlađoj deci je potreban drugačiji pristup koji se zove "dodatnih pet minuta".

Brojanje omogućava roditeljima da zadrže kontrolu nad situacijom dajeći deci prostora da obrade vreme i upustva koja su im dali.

Paula ovu metodu primenjuje u onim situacijama u kojima postoji najveća verovatnoća da bi mogao da nastupi izliv besa, poput odlaska na spavanje ili posete prodavnici. I u 90 odsto slučajeva kod njenog sina metod je uspešan.

Svi roditelji poznaju ličnost svog deteta i šta bi mogli biti okidači za izliv besa - a to je 50 odsto ovog trika. Vi najbolje znate da li se vašem detetu spava, da li se dosađuje ili jednostavno tera po svom. Neki roditelji  su razvili svoj način kako da umire dete - spreme grickalice, igračke, omiljeni crtani film.

Ukoliko hoćete da isprobate nešto drugačije, probajte ovaj Paulin metod možda bi mogao da vam pomogne u kritičnim situacijama.

(Yumama)