Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta ruka kojom piše govori o detetu: Da li je vaše dete budući genije?

Ukoliko je vaše dete levoruko, nema potrebe da se brinete. I oni mogu imati čitak i lep rukopis, važno je da ga naučite da pravilno postavi ruku.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Urođena opredeljenost za levu ili desnu ruku postaje vidljiva nakon šestog meseca života, a najkasnije do četvrte godine deteta. Stručnjaci smatraju da roditelji prave ogromnu grešku kada levoruku decu forsiraju da koriste desnu ruku.

Podaci brojnih istraživanja govore da su vrlo često levoruka deca zapravo natprosečno inteligentna. Da li ste znali da su Napoleon, Ajnštajn, Leonardo Da Vinči i Pikaso pisali levom rukom?

Povezane vesti

Osim toga, lekari su složni da levoruka deca koju neko prisiljava da koriste desnu ruku, mogu imati problema sa koncentracijom, uz brojne negativne efekte po psihu, ali i motoriku, govor, intelektualni razvoj i karakter.

Ljudski mozak je podeljen na levu i desnu hemisferu. Leva je dominantnija i kontroliše i upravlja informacijama koje dobija iz desne strane tela, a desna hemisfera kontroliše i upravlja informacijama sa leve strane tela. Kod levorukih je situacija obrnuta i dominantna je desna hemisfera.

Povezane vesti

Prema naučnim istraživanjima, levoruke osobe su češće talentovane za precizne sportove, matematiku i umetnost, a na svetu ih je svega pet odsto.

Levorukost se lako i rano može uočiti - dovoljno je da obratite pažnju kojom rukom dete poseže za predmetima, a zapamtite da ne postoji ni jedan valjani razlog da pokušavate da ga pretvorite u dešnjaka.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica