Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dete i sport: Vežbanje kroz igru

Već sa tri ili četiri godine vaš mališan može da vežba i druži se u školicama sporta, kako bi sa polaskom u školu bio spreman za treniranje sporta koji želi.

  Izvor: Foto: Profimedia

Velika sportska takmičenja i uspesi naših sportista kod dece bude želju za bavljenjem sportom, a kod roditelja ambicije da jednog dana i njihovo dete donese kući medalju kojom će se oni ponositi. Aktuelni šampioni i njihov status u društvu često i utiču na izbor sporta kojim će se mnoga deca baviti. To, nažalost, nije uvek i najbolje rešenje za dete jer često uslede velika razočaranja.

Kada je pravo vreme

Fizička aktivnost važna je i za decu i za odrasle, a da bi se stekle zdrave navike još u detinjstvu, mališane treba najpre upoznati sa sportom kroz igru i druženje, a to će pozitivno uticati na njihov rast i razvoj. O značaju školica sporta i vrstama fizičkih aktivnosti prema uzrastima govori Vlada Petrović, profesor sporta i direktor školice sporta Activity centar.

Vreme za klasičan sport

Za bavljenje određenom vrstom sporta poput fudbala, košarke, odbojke, treba sačekati da mališan napuni bar sedam godina.-Dete ne bi trebalo da trenira neki sport pre polaska u školu i bez postavljene osnovne baze za bavljenje određenim sportom, a to se upravo postiže u školici sporta. Deca stiču motoričku bazu, a kroz igru uče i stvaraju odnos pripadnosti timu i prihvataju pobede i poraze, kaže Vlada.

Sport za kompletan razvoj

Najčešća greška koju roditelji prave je rano usmeravanje deteta na određeni sport, misleći da, ako se ranije počne, rezultati će biti bolji.

"U tom slučaju, dete ne dobije dobru motoričku bazu koja je neophodna za postizanje maksimalnih rezultata kasnije, u periodu sportske zrelosti. Dete treba posmatrati, uočiti koja se sposobnost razvija i ponuditi mu dodatni podsticaj. Deca pre treće ili četvrte godine ne mogu da se bave sportskim aktivnostima u grupama jer su suviše mala i ne shvataju sport kao igru. Zato im se preporučuju aktivnosti kroz razne oblike kretanja, kupanje u bazenu, fina motorika rukama i nogama,  jer pozitivno utiču na psihomotorni razvoj i aktivan razvoj karakteristike kretanja", ističe naš sagovornik.

Povezane vesti

Čas igre i uživanja

Mališani će najlakše zavoleti sport kroz igru, a to je upravo i metod kojim se rukovode školice sporta.

"Školica sporta je bitna zato što se deca kroz igru i sport pravilno razvijaju. Oni nisu svesni da su na treningu i pod obavezom, nego idu na čas da se igraju i uživaju. To omogućava treneru da kroz metod igre radi sa njima vežbe za pravilno držanje tela, prevenciju deformiteta, razvoj motorike i koordinacije. Noseći elemenat je igra, ali ne bez ikakvog cilja, već igra koja se prožima kroz svaki trenutak treninga i ima određeni cilj i željeni ishod. Uz hodanje, trčanje, plivanje i sve druge prirodne oblike kretanja, rade se igrice poput štafeta i igara na poligonu, a sve u cilju zabave i druženja. Deca se na ovaj način socijalizuju i stvaraju interesovanje i ljubav prema sportu", kaže Vlada.

Vežbe imitacije

Izuzetno je važno sve aktivnosti prilagoditi uzrastu. Kod mlađeg predškolskog uzrasta vežbe se zadaju  kroz igru, priču, bajku, kako bi im bilo zanimljivo za savladavanje, dok deca starijeg predškolskog uzrasta najviše vole vežbe kroz nadmetanje i takmičenje.

Povezane vesti

Tekst priredila: Vanja Ostojić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica