Postoji toliko krema za sunčanje, da je ponekad roditeljima zaista teško da odluče koja je najbolja za dete. Ono što je najvažnije je koliko krema štiti od UV zraka. Evo na šta još treba da obratite pažnju:

  • Da ima SPF (zaštitni faktor) 30 ili viši
  • Da štiti od UVA i UVB zraka
  • Da je vodootporna (štiti decu dok su u vodi između 40 i 80 minuta)

Vrste krema za sunčanje

Postoje dve kategorije krema za sunčanje – mineralna i hemijska zaštitna krema, a evo u čemu je razlika.

Mineralna krema za sunčanje se zadržava na površini kože i deluje kao barijera od sunčevih zraka. Vrlo često na listi sastojaka ima cink ili titanijum. Ove kreme se mogu malo teže utrljavati u kožu jer su napravljene tako da ostaju na površini kože, tako da ostavljaju beličaste tragove. Minerale kreme počinju da štite odmah nakon stavljanja na kožu, ali se lako spiraju vodom ili znojenjem.

Hemijske kreme za sunčanje štite kožu tako što upijaju sunčeve zrake poput sunđera. Pretvaraju zrake u toplotu, koju koža nakon toga oslobađa. Površinski sloj kože upija ovu kremu, što znači da ne ostavlja tragove na koži i ne spira se tako lako. Ova vrsta krema počinje da deluje 15 do 30 minuta nakon nanošenja.

Kreme za sunčanje su dostupne u različitim oblicima, poput krema, gelova, sprejova i stikova. Krema je najbolja opcija za suvu kožu, stik za područje oko očiju, a gelovi su dobri za delove tela gde ima dosta dlaka, poput kože glave. Kada je reč o kremama u spreju, malo je teško proceniti da li ste naneli dovoljno, a postoji i šansa da ga dete udahne prilikom nanošenja, piše kidshealth.org.

Kako, kada i gde treba koristiti kremu za sunčanje

Da bi krema za sunčanje radila svoj posao, tj. štitila dečju kožu od sunca, važno je da je koristite pravilno:

  1. Nanosite je uvek kada dete boravi na suncu. Za najbolje rezultate, nanesite je 15 minuta do pola sata pre izlaska napolje.
  2. Ne zaboravite da namažete uši, šake, stopala, ramena i zadnji deo vrata mališana. Ukoliko dete nosi kupaći kostim, ne zaboravite da namažete ispod bretela, a usne mališana zaštitite balzamom za usne sa SPF 30.
  3. Nanesite dovoljnu količinu kreme. Dermatolozi kažu da je dovoljna otprilike jedna rakijska čašica kreme kako biste zaštitili sve izložene delove tela. Drugi trik je da količinu kreme brojite u kašičicama – dovoljno je oko devet kašičica kreme za sunčanje kako bi se namazalo celo telo: kašičica za lice i vrat, jedna za prednji deo trupa i jedna za zadnji deo trupa, po jedna kašičica za svaku ruku i po dve kašičice za svaku nogu.
  4. Nanosite kremu za sunčanje iznova na svaka dva sata, kao i posle plivanja ili obilnijeg znojenja deteta.
  5. Koristite vodootpornu kremu ako ćete dete boraviti u vodi. Ove kreme štite do 80 minuta, a takođe se neće isprati ni od znoja. Svakako, savet je da ih iznova nanesete po izlasku iz vode.
  6. Ne koristite kremu kojoj je istekao rok ili onu koju imate tri godine ili duže.

Kome treba krema za sunčanje

Prema preporukama Američke akademije za dermatologiju, sva deca, bez obzira na to da li imaju svetliju ili tamniju kožu, trebalo bi da koriste SPF kremu. Kada su u pitanju bebe mlađe od šest meseci, preporuka je da one ne borave na direktnom suncu, a da napolju budu obučene u laganu odeću koja će zaštititi njihovu kožu.

BONUS VIDEO:

Trik za stavljanje SPF-a deci TikTok/athomewithshannon

(Yumama/N. Z.)