Kada sa detetom idete kod lekara, pokušajte da ostanete mirni, ne izgledajte uplašeno, čak i ako se ne nosite dobro ni sami sa lekarskim pregledima i konsultacijama.

Ako mislite da su simptomi gori nego što mogu biti, nemojte reći detetu odmah, pre odlaska. U suštini, niste specijalista, tako da nemate razloga da ga plašite pre nego što uradite neophodne testove. Ako znate da ne možete da kontrolišete svoju paniku, priznajte to detetu, recite mu da to nema veze sa njegovim zdravstvenim stanjem.

Pre bilo kakve posete ordinaciji, čak i radi kontrole ili vakcine, morate jasno da objasnite detetu šta će da mu se dogodi. Nemojte da ga lažete govoreći mu da neće dobiti injekciju ako jasno znate da ga zato vodite tamo!

Drugi put nećete moći da ga ubedite da ode kod lekara, čak i ako će biti pregledan samo sa stetoskopom. Ako je postupak koji treba se primeni na dete posebniji, objasnite sa plišanom životinjom, kao da se igrate doktora.

 Ako znate da idete na rutinski pregled, recite detetu da mu se neće desiti ništa neprijatno. Kod zubara, na primer, morate mu reći da će osetiti sitne „trnce“. Ako ne znate šta da očekujete od vaše posete lekaru, pozovite ordinaciju i raspitajte se!

Ako vam dete prizna da se plašio doktora, pokušajte da izvučete razlog. Ako počne da vam govori, osećaće se bolje, a vi ćete moći da razmislite kako da izbegnete predmet njegovog straha. Ako je stetoskop bio previše hladan, zamolite doktora da ga zagreje na dlanu. Ako je doktor sam izazvao strah (jer je imao brkove, naočare i sl.), objasnite detetu da brkovi nisu strašni.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Deljenje igračaka u parku  TikTok/kiaraizabellaa