Savremeni roditelji sa svih strana bombarduju pozivima i imperativima: "Još! Brže! Kupi, priušti!" Ali u stvari, u vaspitavanju dece „mnogo“ ne znači uvek "dobro". Ako detetu koje raste što više unesete u glavu, nešto će sigurno ostati u njoj. Ali nije baš tako. Praksa pokazuje da roditelji ne moraju da insistiraju i preteruju. Mnogo je mudrije utešiti se posedovanjem određenih stvari.

Kada je manje definitivno bolje - 9 stvari koje se masovno kupuju deci, a nisu im potrebni u toj količini:

1. Previše igračaka - Možda će ih biti pet umesto sto, ali će se sigurno igrati. Optimalno rešenje je kupovina jedne igračke sa različitim funkcijama koje razvijaju određene veštine prema uzrastu. Dodatni bonus: manje igračaka znači manje nereda u prostoriji.

2. Previše razvojnih aktivnosti - Učite zajedno da brojite, ili, ako dete uči da broji, onda neka peva i pesme. Bolje je ili ostaviti ples i plivanje do školskog uzrasta, ili ga dati u smanjenom obliku - samo za zdrav razvoj bebe. Za dete je opterećenje da ide na milion aktivnosti.

3. Fotografije na društvenim mrežama - Stotinu fotografija iz skoro istog ugla? Ne! Najmanje promene u izgledu i navikama vašeg deteta zanimaće samo najbliže rođake. A ovo vreme svakako možete provesti korisnije.

4. Dodaci za dečija jela - Kap dižonskog senfa, dodir balzamika, dodir paste od tartufa - sve je to veoma elegantno, ali je u slučaju dece nepotrebno. Prilikom pripreme dečjeg jela brojimo do tri sastojka - i ograničavamo se na ovu količinu. Tako se deca navikavaju na prirodan ukus proizvoda, a kako rastu, naučiće da kombinuju.

5. Previše odeće - Koliko stvari može biti u dečijem ormanu koje je dete preraslo, a etikete još uvek nisu uklonjene? Mnogo. Pravilo: ne više od tri kupovine u jednoj "sesiji kupovine" će vam omogućiti da izbegnete nepotrebne blokade.

6. Kompletan pribor za prvu pomoć - Za potpuno zdravo dete bez kontraindikacija, desetak standardnih lekova i hanzaplast za različite slučajeve je potpuno dovoljno.

7. Hvaljenje i kritikovanje - Želim da se pohvalim svojim detetom ili ljutito kritikujem tuđe - pre nego što voo uradite, bolje je da izbrojite do 100 u sebi. Nije u redu ogovarati tuđe dete i istovremeno uzdizati svoje.

8. Manje svađa - Možete da uvedete pravilo tri sukoba nedeljno i organizujemo "ritual pomirenja" - na primer, rukujte se, otresite nevidljivu vodu, zagrlite i trljajte nosove da biste eliminisali negativnost. Deca imaju naviku da gomilaju ogorčenost i iritaciju, koji rastu sa brojem svađa - bolje je odmah naučiti njih i sebe da se otarase nepotrebnih emocija.

9. Manje se mešati u domaći zadatak - Što je majka mirnija, to su i deca mirnija, ali zadatak se ipak daje detetu, a ne vama. U mnogim zemljama, inače, roditeljima je strogo zabranjeno mešanje u proces učenja. Duboko udahnite i odvojite se od radnog stola! Uzmite u obzir da ćete tako sigurno imati manje bora.

BONUS VIDEO:

Mama ne kupa decu svako veče TikTok/halliemkc

(Yumama/T.A.S.)