Čini se da kada postaneš mama, svaka tvoja odluka se vrti oko tvog deteta. A odluka šta da obučem uvek uzima u obzir šta će moja ćerka raditi tog dana. Sastanak u parku? Zameniće sandale za patike. Bolonjeze za ručak? Zbogom, bele farmerke.

Bez obzira na sve što se trudim, moja odeća nikada nije bez šmrkavog nosa ovde ili blatnjavog otiska ruke tamo, a sredstvo za skidanje fleka postalo je moj novi najbolji prijatelj. Sigurna sam da ću biti malo hrabrija u pogledu onoga što nosim kako moja ćerka bude starija."

Međutim, mnoge mame su sumnjičave oko toga šta da obuku i kada njihova deca uđu u tinejdžerske godine. Baš sa takvim stavom se suočila jedna mama dečaka tinejdžera koja je na jednom forumu za roditelje napisala:

"Suočavam se sa malom dilemom i zaista bi mi dobro došao neki savet. Moj sin tinejdžer (13 godina) me je podsticao da prestanem da se šminkam i da promenim način oblačenja jer mu je neprijatno da izgledam "izazovno" dok su tu njegovi prijatelji. Želim da poštujem njegova osećanja, ali u isto vreme ne želim da kompromitujem sopstveni osećaj sebe", dodala je mama.

Ona je otkrila da misli da se ne oblači na poseban način: "Oblačim se obično i jednostavno. Ne nosim ništa previše blistavo ili otkrivajuće, ali volim da se našminkam."

Nakon što je pokušala da vodi "otvoreni razgovor sa razumevanjem" sa svojim sinom i priznala da su njegova osećanja validna, ona se bori da upravlja sopstvenim identitetom sa zahtevima svog sina: "Ovo sam ja i kako želim da se oblačim i izgledam."

Uprkos njenim najvećim naporima, njenom sinu i dalje nije odgovaralo mamin izbor odeće.

"Izgleda da se muči sa komentarima njegovih prijatelja o meni i želi da promenim izgled kako bi izbegao bilo kakvu dalju neprijatnost. Rekla sam mu da nisam ja kriva ako njegovi prijatelji daju neprikladne primedbe i da ne treba da se stidi zbog njihovih postupaka. Teško mu je da ignoriše njihove komentare i oseća se pod pritiskom da ispuni njihova očekivanja."

Objavu je završila tražeći savet od drugih roditelja: "Kako da pomognem svom sinu da shvati da ne bi trebalo da se stidi percepcije drugih ljudi o meni? I kako da ga ohrabrim da bude siguran u sebe i ne dozvoli da spoljna mišljenja diktiraju njegova osećanja?"

Mamina objava skupila je blizu 200 komentara otkako je objavljena, nudi savete koji se protežu od lekcija o do vođenja teških razgovora.

"Dobro. Dakle, u čemu je stvar. Ne radi se o tebi. Ovo je za njega. Ovo je ZLATNA PRILIKA za njega da se suprotstavi svojim prijateljima i zamoli ih da prestanu da budu kreteni", napisao je jedan.

"Ovo je glavni sukob tinejdžera - pronalaženje sebe, svojih uverenja i glasa." dodali su.

Drugi je rekao: "Iskreno, ako poslušaš njegov savet i počneš da menjaš svoj izgled, to će ga samo naučiti da žene treba da se oblače kako muškarci diktiraju."

Zatim su upozorili: "Poslednja stvar koju želite u budućnosti je da vaš sin počne da govori svojoj budućoj devojci da prestane da nosi suknje i šminku jer mu prijatelji nešto pričaju."

A drugi je predložio: "Moraš ga naučiti da muškarci i dečaci nemaju pravo da utiču na to kako se žene i devojke oblače."

"Prvenstveno, potrebna mu je pomoć da razume svoje emocije i da ih obradi. Vaš sin bi se mogao osećati neugodno, možda će osećati da vas štiti ili bi se mogao osećati uznemireno što se o njegovoj majci priča na način koji mu izaziva nelagodu. Saznajte njegova stvarna osećanja i dajte mu do znanja da je normalno da se oseća neprijatno i da može da napusti svaki razgovor, čak i sa svojim prijateljima." - bio je jedan od komentara.

Šta vi mislite - da li mama treba d apromeni stil oblačenja zbog sina? Popunite anketu ispod!

BONUS VIDEO:

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore

(Yumama/T.A.S.)