Izmešajte sasvim svoj ukus Fruteka

Na internet stranici www.moj-frutek.com pripremili smo mnogo zanimljivih saveta o mešanju kašica i sokova za vaša sunašca. A pošto znamo da svaka mama najbolje zna šta njen mališan najviše voli, mešanje Fruteka smo prepustili vama. Učestvujte na konkursu MOJ FRUTEKi od odabranog sočnog voća, zdravog povrća, hranljivih žitarica i različitih mlečnih dodataka izmešajte takav ukus Fruteka koji će se vašem mališanu najviše svideti


Od 50 ukusa kašica i sokova Frutek koji budu dobili najviše glasova, Frutekova komisija će izabrati pobednički ukus, napraviti ga i postaviti na prodajne police. A 60 srećnika dobiće još Fructalov poklon-paket.

Napravite i svoj slogan
Ko bi bolje znao šta znači Frutek od mame? Predložite slogan  koji najbolje opisuje Frutek. Od 50 slogana sa najviše glasova, Frutekova komisija izabraće najbolji, a autorku ili autora nagraditi sa polugodišnjim zalihom proizvoda Frutek. A 30 srećnika dobiće još Fructalov poklon-paket.

Kada dođe vreme za prvi sok i kašicu
U periodu brzog rasta i razvoja naši mališani su jedinstveni u mnogim pogledima. Puni su iznenađenja. Svaki novi pokret, svaki izraz lica, svaka nova reč ili zubić je za roditelje nezaboravan događaj koji niko ne želi da propusti. Istovremeno, mališani zahtevaju puno vremena i pažnje. Imaju svoj ritam i zahteve koje je neophodno uzeti u obzir da bi zdravo i zadovoljno rasli. Potrebno im je dosta energije i zbog toga je njihova pravilna ishrana od ključnog značaja.


U prvih 6 meseci za naše bebe najbolja i najsavršenija hrana je majčino mleko, jer njime naše detence dobija sve potrebne hranljive materije koje su mu potrebne za zdrav rast i razvoj. Ali razvoj naših sunašaca u prvih 6 meseci je veoma brz. Njihova telesna težina se u tom periodu udvostručava. Zbog toga je pored majčinog mleka ili prilagođene mlečne formule mališanima potrebno početi dodavati i sokove i kašice. Najbolje je početi sa jednostavnim i neutralnim ukusima sokova i kašica koji postepeno treba da budu sve gušći tako da našeg mališana podstaknu na žvakanje i gutanje.

Nekoliko saveta za mešanje sastojaka
Dečji sokovi i kašice su namenjeni postepenom navikavanju mališana na prvu hranu koja se unosi kašikom i na nove – u početku prvenstveno voćne i ukuse od povrća. Zbog toga prilikom mešanja sastojaka moramo da budemo posebno pažljivi i ne smemo da zaboravimo da je ukus mališana drugačiji od našeg.


•    Počnite sa što jednostavnijim mešavinama niskoalergenih sastojaka od voća i povrća (jabuka, kruška, breskva, šargarepa, bundeva...).
•    Mališani više vole neutralne – dakle manje kisele i slađe ukuse. Kisele plodove (višnje, citruse, jagodičasto voće) nije preporučljivo mešati međusobno, ali ih je bolje koristiti da se začine ukusi slatkih plodova (jabuke, banane, kruške, breskve itd.).
•    Mešanje više od 3 sastojka u sok ili kašicu nije preporučljivo. Naši mališani se sa ukusima tek upoznaju i zato više vole jednostavnije ukuse. Navikavanje mališana na jednostavne kombinacije sastojaka preporučuju i pedijatri zbog prepoznavanja mogućih alergija.
•    Žitarice i mlečne dodatke je optimalno početi uvoditi između 6. i 7. meseca starosti deteta, kada se mališan već  navikne na nove ukuse. Žitarice i mlečne dodatke pomešamo kada želimo da izmešamo hranljiviju kašicu koja će predstavljati samostalan obrok. Jača kašica se posebno preporučuje pre spavanja.