Nije lako kada dete krene u školu da mu odmah stvrite radne navike, posebno ako imate u vidu da će odn od samog početka da dobija domaće zadatke. Većina roditelja se slaže da je možda najteže privoliti dete da ispuni svoje školske obaveze kući, posebno ako se to pretvori u borbu i odlaganje.

Domaći zadaci mogu dovesti do mnogo dreke i suza kako kod deteta tako i kod umorni roditelja. Evo nekoliko praktičnih saveta kako možete da olakšate sam pristup rada:

Najbolje uraditi odmah

Strategija koja funkcioniše za mnoge porodice je da uradite domaći čim stignete kući. Stručnjaci ističu da je to najbolji način, jer ako se deca opuste ili krenu sa igrom mnogo teže će se vratiti školskim obavezama. Ako im i sami obećate da čim završe sa domaćim da će moći da se igraju i uživaju u ostatku dana, za decu će biti dovoljan motiv da to što pre završe. Bez obzira koliko su umorni, njihov mozak i dalje funkcioniše kao da su u školi i zato je ovo najbolji i najefktniji trenutak da nastave sa radom. 

Dete, knjiga, učenje, čitanje
Shutterstock Dete uči

Pronađite mirno mesto

U idealnom slučaju, dete bi imalo tiho mesto gde može u miru da radi svoj domaći zadatak. Ako dete ima određen prostor za obavljanje domaćeg zadatka, to mu može pomoći da se koncentriše i može brže da ga uradi. To znači da u prostoriji ne bi trebalo da bude TV, i da ne bi trebalo da imaju mobilni telefon sa sobom. Ako možete da ih postavite u posebnu prostoriju dalje od mlađe braće i sestara, ovo bi mogla biti najbolja opcija. Tako će najbolje da se fokusiraju na svoj posao i da ga urade brže.

Neka prave pauze

Deca teško da mogu da zadrže pažnju i koncentraciju duže od sat vremena, posebno kada su mali. Ako imaju previše da rade, dozvolite im da naprave pauzu. Ali ne treba da počnu sa igrom ili gledanjem TV-a jer im to neće odmoriti "mozak", napravite im neki zdrav obrok ili neka popiju sok ili vode. Ovo je idealno vreme da se malo podružite i popričate o svemu ukoliko imaju nekih poteškoća sa zadatkom kako biste imali uvid u to da li im je potreba pomoć da ga završe.

(Yumama)