Ako ste previše zabrinuti zbog šišanja deteta, uvek možete odvesti svoje dete u salon. Pošto se deca kreću nepredvidivo, ponekad se većina roditelja plaši da ima oštrih predmeta oko svoje bebe, a kamoli makaze! Ali ako ste za to i imate izvesno poverenje u sopstvene sposobnosti, onda se to može uraditi sa određenim stepenom sigurnosti. Trimeri za kosu ovih dana dolaze sa nizom dodataka za češljanje koji vam omogućavaju da podšišate kosu na bilo koju dužinu koju želite. Stoga, ako se previše plašite korišćenja makaza, trimeri za kosu su najbezbednija opcija koju imate.

Saveti za šišanje dece kod kuće

Za početnike, šišanje kose vašeg deteta u početku može izgledati nezgodno, pa evo nekoliko korisnih saveta kako da to uradite kako treba.

1. Gledajte video zapise sa uputstvima

Ne postoji ništa poput video tutorijala koji vam daje najbolju ideju o tome kako da ošišate kosu svog deteta. Brojni roditelji koji vode sopstvene kanale nude odlične savete o tome kako pravilno ošišati dete i na koje zamke treba paziti. Video snimci nude jedinstvenu perspektivu i potpune detalje o ispravnim finijim aspektima aktivnosti. One su manje zbunjujuće i nude mnogo uvida u različite vrste frizura i kako da odaberete jednu za svoje dete.

2. Nabavite prave alate

Pravi alati mogu značiti razliku između dobrog šišanja i sramote. Nabavite makaze za frizure i nekoliko varijanti pogodnih za različite vrste šišanja. Vaše makaze za kuhinju ili kupatilo neće obaviti posao jer su dizajnirane za drugu svrhu. Kovrdžavom kosom, na primer, najbolje se rukuje nazubljenim makazama jer sečiva mogu bolje da prihvate kosu i daju ravan rez. Idealne su za početnike, a koriste ih i učenici frizera u početku dok uče. Takođe će vam trebati češalj sa širokim i finijim zubima da biste ukrotili kosu i pripremili je za šišanje. Boca sa raspršivačem, kecelja i fen za kosu su takođe neophodni alati.

3. Neka budu zauzeti

Ostati miran je ključni element za odlične frizure ili bilo koje šišanje! Glavna prepreka sa kojom se svi roditelji moraju suočiti dok šišaju svoju decu je da ih nateraju da mirno sede. Najbolji način da to uradite je da ih ometate nečim što im zadržava pažnju na neko vreme, kao što je vaš tablet ili njihova omiljena igračka. Gledanje video zapisa ili igranje igrica na ekranu će ih zadržati dovoljno mirnim da ih brzo ošišate bez mnogo muke. Izbegavajte da im dajete poslastice kao što su lizalice da biste kupili njihovu pažnju jer to može da postane neuredno kad kosa neizbežno padne na poslasticu.

4. Pitajte profesionalce

Često bi vam bila potrebna pomoć sa jednostavnijim i finijim detaljima koji čine veliku razliku u šišanju, a oni mogu doći samo od profesionalaca. Kada ste u nedoumici, ne ustručavajte se da tražite savete kako da to uradite kako treba ili kako da svom detetu napravite najmoderniju frizuru. Takođe biste mogli da odete na internet forume i postavite pitanja profesionalcima i dobijete sjajne stručne savete mnogo unapred pre šišanja.

5. Dozvolite im da biraju

Vaša deca će voleti vreme šišanja i više će sarađivati ako im dozvolite da se izraze i vode proces. Pre nego što se odlučite za vrstu frizure koju žele i napravite korekcije ako je potrebno između. Ako im se nešto ne sviđa, nemojte nametati ono što smatrate da je dobro za njih. Naravno, mnogi roditelji možda neće hteti da daju dečacima jako kratku kosu ili da ofarbaju kosu u drečave boje ali ako im se to sviđa onda je bolje da im dozvolite da biraju osim ako to nije u suprotnosti sa njihovim školskim pravilima.

6. Držite se laganog tempa

Niste profesionalac koji može da plovi kroz šišanje zatvorenih očiju, zato polako. Imaćete delove frizure u kojima ćete neizbežno nešto pogrešiti, ili još gore, recnuti ušne školjke ako požurite. Da biste kosu ujednačili ili da biste savršeno rezali makazama, potrebna je vežba, stoga, prođite kroz to polako i oprezno. To takođe ne znači da idete tako sporo da vašem detetu dosadi i počne da se vrpolji. Bilo bi savršeno ako šišanje kod kuće učinite zabavnim iskustvom kako ne bi postalo dosadno.

7. Počnite sa određenim stilom na umu

Kada počnete da šišate kosu, nema povratka i imaćete samo nekoliko opcija da je popravite ako ne prođe dobro. Zato počnite sa planom za vrstu frizure koju želite i kako da to uradite. Podelite ga na korake i zamislite svaki od njih i količinu kose koja se ošiša i pravac iz kojeg počinjete. Pošto se način i redosled šišanja razlikuju za svaku frizuru, moraćete detaljno da prođete kroz svoje video tutorijale i napravite plan kako ćete joj pristupiti i šta ćete učiniti ako stvari ne budu išle po planu.

8. Razumeti teksturu

Različite teksture kose zahtevaju modifikovane pristupe i malo drugačiji skup alata da bi frizura bila ispravna. Nazubljene makaze dobro rade za kovrdžavu grubu kosu, dok normalne makaze su za ravnu kosu. Isto važi i za makaze koje brzo obrađuju glatku ravnu kosu, ali imaju tendenciju da se zaglave u grubim uvojcima. Kakva god da je tekstura kose vašeg deteta, počnite od vlažne. Vlažna kosa je lakša za šišanje i dobro je podložna alatima. Međutim, imajte na umu da se kosa širi kada je vlažna, stoga ostavite rub ili ćete je na kraju ošišati prekratko.

9. Počnite sa malim

Uspeh pri šišanju kose prvi put zavisi od toga koliko pažljivo pristupite. Počnite od malog i pratite svoj napredak jer je lako preterano ošišati kosu ako sečete velike delove. Uzmite male komadiće, a ne velike, tako da čak i ako vam se kosa čini dugačka na kraju, uvek možete da uložite malo dodatnog posla i da to uradite kako treba. Koristite i manje makare i veće gde god su potrebne. Dok su makazice odlične za kontrolu tačnog podrezivanja kose, makaze vam daju ujednačeniji rez na širokoj površini. Mašine za šišanje takođe dolaze sa dodacima koji vam omogućavaju da sečete precizno na potrebnu dužinu i da to uradite brzo.

10. Potražite pomoć

Ako vaše dete neće ostati na jednom mestu, uključite člana porodice. Vaš supružnik je idealna osoba da bude tamo, ali stariji brat i sestra bi to voleli isto toliko. Neka dete sedi u krilu dok ga drži neko bezbedno bez naglih pokreta. Vaše dete bi se takođe moglo osećati sigurnije i udobnije kada sedi u nečijem krilu dok se šiša.

Šišanje kose vašeg mališana zaista nije tako zastrašujuće kao što ste mogli da zamislite. Evo šest važnih saveta koje treba imati na umu dok to radite:

1. Pripremite prostor za salon

Postavite svoje mesto i imajte svu opremu pri ruci. Nabavite sigurnu stolicu za njih, češalj, peškir i makaze. Druge makaze se ne preporučuju po prvi put jer su berberske makaze najlakše za upotrebu. Neka vaše dete sedne na stolicu i zamolite člana porodice za pomoć ako je dostupan.

2. Navlažite kosu

Vlažna kosa se lako seče jer omogućava vašim makazama dobro prianjanje između sečiva. Ako ne želite da im prvo operete kosu šamponom ili kosu, onda koristite bočicu za prskanje da navlažite kosu. Raščešljajte vlažnu kosu ravnomerno pre nego što počnete sa bilo koje strane. Ako je moguće, dozvolite im da se igraju sa flašom za prskanje kako bi stekli bliskost kako se ne bi uplašili.

3. Polako

Počnite sa rezanjem malih komada kose. Mališani su prilično mrzovoljni pa morate da pravite česte pauze da biste ih smirili pre nego što krenete sa rezom.

4. Počnite od prednje strane

Prvo ošišajte kosu na prednjoj strani jer može postati dosadna kada je navlažite i očešljate. Pokušajte da brzo prođete kroz šiške kada ošišate kosu devojčice pre nego što njeno strpljenje nestane. Pomerite se na druge strane sa prednjom stranom kao referencom.

5. Napravite male rezove

Počnite tako što ćete je podšišati na male komadiće kada šišate kosu za dečake, posebno ako je držite kratkom. Na ovaj način možete kontrolisati frizuru i promeniti je ako nešto ne izgleda kako treba.

6. Neka bude velika stvar

Uzbudite ih zbog šišanja tako što ćete učiniti da to izgleda kao velika stvar. Kada završite, učinite to velikim otkrićem ispred ogledala i pohvalite ih što su sve vreme strpljivo sedeli.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald