Kao roditelj, želite najbolje za svoje dete, a njihova kosa nije izuzetak. Iako je učestalost šišanja za odrasle možda jednostavnija navika, roditelji često razmišljaju o starom pitanju: "Koliko često treba da šišam kosu svog deteta?"

Generalno, dobro pravilo je da zakažete šišanje vašeg deteta svakih 8 do 12 nedelja. Ovaj vremenski okvir omogućava zdrav rast kose dok sprečava one neposlušne, zapetljane vlasi mogu brzo da se pretvore u "bojno polje" tokom jutarnjeg češljanja.

Redovno šišanje pomaže da kosa vašeg deteta bude u zdravom stanju, sprečavajući pucanje krajeva i lomljenje. Dečja kosa je podložna oštećenjima baš kao i kod odraslih, tako da održavanje doslednog rasporeda šišanja doprinosi opštem zdravlju kose.

Znaci da je vreme za šišanje
Ponekad će vam kosa dati suptilne (ili ne baš suptilne) nagoveštaje da je vreme za šišanje. Ako primetite bilo koji od sledećih znakova, možda bi bilo dobro da zakažete posetu frizeru:

  • Zamršena i neukrotiva kosa: Ako se kosa vašeg deteta stalno mrsi ili postaje teška za održavanje, to je jasan pokazatelj da ti krajevi mole za šišanje.
  • Ispucali vrhovi: Pregledajte krajeve pramenova kose. Ako primetite ispucale vrhove, vreme je da ih odsečete pre nego što krenu uz dlaku, uzrokujući više štete.
  • Neujednačen rast: Dečja kosa, kao i kod odraslih, može da raste neravnomerno. Redovno šišanje pomaže u održavanju uravnoteženog i urednog izgleda.

Uzmite u obzir tip kose vašeg deteta
Iako je opšta smernica od 8-12 nedelja dobra polazna tačka, tip kose vašeg deteta može uticati na to koliko često treba da posećuje salon. Evo kratke analize prema tipu kose:

  • Ravna kosa: Deca sa ravnom kosom možda neće morati tako često da se šišaju, jer njihova kosa ima tendenciju da pokazuje manje oštećenja. Ciljajte na raspon od 10-12 nedelja.
  • Kovrdžava kosa: Kovrdžava kosa je sklonija isušivanju i ispucanim vrhovima. Šišanje svakih 8-10 nedelja može pomoći u održavanju oblika kovrdža i sprečiti da kosa bude zamršena.
  • Talasasta kosa: Talasasta kosa pada negde između ravne i kovrdžave. Podrezivanje svakih 8-12 nedelja je obično dovoljno, ali pratite znake oštećenja.
  • Gusta ili tanka kosa: Debljina kose vašeg deteta takođe može uticati na to koliko često im je potrebno šišanje. Za deblju kosu može biti potrebno češće šišanje kako bi se sprečila prekomerna težina, dok bi tanka kosa mogla imati koristi od ređe šišanja kako bi se održao volumen.

Važnost komunikacije
Pre nego što uđete u frizuru, ključno je da komunicirate i sa svojim detetom i sa frizerom. Razumevanje preferencija vašeg deteta i svih zabrinutosti koje možda imaju može pomoći da se obezbedi pozitivno iskustvo. Ako imaju omiljeni stil ili dužinu, podelite ovo sa frizerom da biste postigli željeni izgled, piše elegantehairstudio.com.

Da zaključimo, koliko često ćete šišati dete zavisi od različitih faktora, uključujući njihov tip kose, obrasce rasta i lične preferencije. Dok smernica za 8-12 nedelja pruža čvrstu osnovu, obraćanje pažnje na kosu vašeg deteta i njegove jedinstvene potrebe će obezbediti da ima srećne, zdrave pramenove tokom cele godine.

BONUS VIDEO: 

Trik mame za pronalaženje deteta kad se izgubi TikTok/krista.piper

(Yumama/T.A.S.)