Mnogi roditelji se suočavaju sa situacijom da dete odbija da nosi zimsku kapu. I dok beba to može učiniti jer joj je neprijatno ili previše vruće, starija deca namerno ne žele da nose kapu i skidaju je, a razlozi mogu biti veoma različiti.

Prva stvar koju treba da uradite ukoliko dete odbija da nosi kapu jeste da ga odvedete u kupovinu da samo izabere kapu koja mu se sviđa. Ponudite mu nekoliko izbora, pokažite mu kape sa njegovim omiljenim crtanim junacima, u njegovim omiljenim bojama. Kada dete samo izabere kapu, veće su šanse da će je nositi, osećaće se kao da je to njegova odluka, a ne da mora da je nosi jer ste vi ako rekli.

Još jedna važna stvar jeste da i vi nosite kapu. Deca oponašaju roditelje i ne možemo od njih tražiti pravila koja mi ne poštujemo. Ukoliko detetu u ranom uzrastu počnete da stavljate kapu, a i vidi da cela porodica nosi ovaj odevni komad, onda će za njega to biti uobičajeno. Ako dete ne želi da nosi kapu, pustite ga da bude par minuta na hladnoći, a onda mu stavite kapu - dozvolite mu da oseti razliku i koliko je prijatnije kada je toplo.

Ipak, ukoliko dete potpuno odbija da nosi kapu, predložite da nosi kapu sa kapuljačom koja je odlična alternativa kapi. Kapuljača sa krznom na zimskoj jakni će pouzdano zaštititi glavu deteta od hladnoće i vetra.

Takođe, kapuljače su praktične. Kapuljača, za razliku od kape, lakoše se skida i stavlja, ne može lako da se izgubi kao kapa, ali i nije tako uska i ne steže.

Dajte svom detetu pravo izbora. Ako kupite nešto što voli, budite sigurni da nećete morati da ga primoravate da to nosi!

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(Yumama/T.A.S.)

BONUS VIDEO:

Tata smislio trik kakod a dete gleda manje TV TikTok/tworcubed

https://yumama.mondo.rs/vesti/porodica/a35997/strumpfovi-proslavili-sezdeseti-ro-endan-omiljeni-crtani-likovi.html