Nije tajna da vetrovito vreme može imati različite efekte na ljude a pogotovu na bebe i malu decu. U sezoni smo kada hladnoća, vetar koji često duva je vrlo neprijatan ali nisu svi vetroviti dani opasni za malu decu, ukoliko se adekvatno obuku, zaštite i ne borave dugo napolju. Otkrivamo vam kako vetar utiče na bebe, na šta treba obratiti posebno pažnju i zašto je ne treba izbegavati šetnje i kada duva košava.

Efekti vetra na bebinu kožu

Kada su bebe izložene vetrovitom vremenu, njihova osetljiva koža može biti iritirana, što dovodi do rumenih obraza koji imaju rapaviju strukturu. Kombinacija hladnog vazduha i vetra može da ukloni dragocenu vlagu iz kože, čineći je suvom i grubom.

Iako ružičasti obrazi mogu izgledati divno, osnovni problem bi mogao biti neugodan za vaše dete.

Da biste zaštitili nežnu kožu lica vaše bebe od oštećenja vetrom, nanesite hidratantnu kremu za bebe pre nego što izađete napolje. Ovo može pomoći u zadržavanju vlage i stvaranju zaštitne barijere protiv oštrih efekata vetra, održavajući kožu vaše bebe mekom i gipkom.

Infekcija i upala ušiju

Vetrovno vreme može povećati rizik od infekcije uha kod beba, posebno kod novorođenčadi i male dece uzrasta od 0 do 6 godina. Udarni vazduh može ugurati više vazduha u ušni kanal, izazivajući promene pritiska koje mogu dovesti do upale ušiju i infekcija u unutrašnjem uhu i bubnoj opnoj.

Da biste smanjili rizik od infekcije uha tokom vetrovitih dana, uverite se da su uši vaše bebe dobro pokrivene. Kapica i kapuljača koje pokrivaju uši mogu pružiti dovoljnu zaštitu i pomoći u održavanju toplote u predelu uha. Važno je da detetu ne duva oko ušiju i glave, da je dobro ušuškano. Nemojte oblačiti pretople vunene kapice, koje dete mogu da svrbe na glavici, kada se pregreje, jer će ih skidati i vući, što stvara opasnost od prehlade. Tanja pamučna kapica, preko koje ide deblja ili zaštitna kapuljača jakne, slojevita zaštita, biće mnogo prijatnija.

Oblačenje za vetrovite dane: slojevito i udobno

Kada oblačite bebu za vetrovit dan, odlučite se za vodootporne slojevite jakne i udobnu odeću koja će je zaštititi od hladnoće i vlage. Uverite se da je vaša beba obučena slojevito udobno u prijatnu odeću, koja joj daje mogućnost da se slobodno kreć, sedi, da joj noge i ruke nisu sputane debelim slojevima odeće. Odlučite se za garderobu koja je prikladna za vremenske uslove, temperaturu, uzmite u obzir da li beba samo leži, sedi ili hoda i zagrejaće se.

Zaštita ruku, lica i ušiju

Pored toga što svoju bebu oblačite u toplu odeću, razmislite o korišćenju rukavica i kapica kako biste zaštitili ruke, lice i uši od hladnoće i vetra. Ove glavne ciljne oblasti su podložnije uticaju vetra, bebama brzo promrznu ručice, često ih stavljaju u usta, pa su i vlažene. Obratite pažnju kada izađete da li su bebi hladne ruke, da li su duži rukavi preko šaka dovoljni ili ipak morate da detetu navučete rukavice.

Kako bebe gube toplotu

Bebe gube toplotu brže od odraslih zbog većeg odnosa površine i zapremine. Zbog toga je neophodno da im bude toplo u vetrovitim uslovima, jer vetar može brzo da snizi njihovu telesnu temperaturu, uzrokujući da se osećaju neprijatno.

Jedan od načina da održite telesnu temperaturu vaše bebe je da koristite nosiljku za bebu ili koja ih drži blizu vašeg tela istovremeno pružajući izolaciju. Ovo može pomoći da se reguliše njihova telesna temperatura i da im bude toplo i prijatno tokom vetrovitih dana

Šta je previše vetrovito za bebu?

Teško je odrediti šta je „previše vetrovito“ za bebu, jer to može da varira u zavisnosti od faktora kao što su uzrast deteta, zdravlje i individualna osetljivost. Međutim, razumevanje potencijalnih rizika i preduzimanje mera predostrožnosti, kraći izlasci, adekvatna garderoba mogu biti odličan način da provedete bezbedno i lepo vreme napolju čak i kada duva.

Kada ostati unutra

Veoma burni dani sa velikom brzinom vetra možda nisu idealni za izvođenje bebe napolje, posebno ako je novorođenče ili ima istoriju infekcija uha ili osetljive kože. U takvim slučajevima, možda bi bilo najbolje da ostanete u zatvorenom prostoru ili odaberete zaštićeniju lokaciju zatvorenog prostora, kako biste zaštitili svoju bebu od vetra i vremenskih nepogoda.

Uticaj vetra na bebino respiratorno zdravlje

Vetrovit dani ponekad mogu uticati na sposobnost bebe da diše, posebno za one sa već postojećim respiratornim problemima ili alergijama. Male bebe i odojčad mogu biti osetljiviji na iritanse koji se prenose vazduhom, što može biti pogoršano vetrovitim vremenom. Roditelji treba da budu svesni rizika i da preduzmu neophodne mere predostrožnosti kako bi osigurali udobnost i dobrobit svoje bebe.

Uloga kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru na zdravlje bebe

Održavanje dobrog kvaliteta vazduha u zatvorenom tokom vetrovitih dana je od suštinskog značaja za zdravlje vaše bebe. Spoljna izloženost vetrovitom vremenu može uneti zagađivače, alergene u kućno okruženje. Da biste minimizirali ove rizike, vetrite dozirano, bez promaje ali redovno.

Sigurne aktivnosti na otvorenom za bebe tokom vetrovitih dana

Postoji nekoliko aktivnosti na otvorenom u kojima mogu da uživaju bebe i njihovi roditelji tokom vetrovitih dana, kao što su kratke šetnje zaštićenim lokacijama kao što su parkovi sa drvećem ili ulice u zavetrini.

Kada planirate takve izlete, uverite se da je ceo izlazak dobro pripremljen sa zaštitnim merama kao što su vodootporni slojevi i hidratantna krema za bebe kako biste izbegli iritaciju kože i zagrejali bebu. Koristite i zaštite navlake za kolica, kako bebi ne bi duvalo.

Važnost adekvatne hidratacije za bebe po vetrovitom vremenu

Održavanje dobrog hidriranja beba tokom vetrovitog vremena je ključno, jer vetar može doprineti dehidraciji tako što izvlači dragocenu vlagu iz njihovih tela. Roditelji treba da prate unos tečnosti svoje bebe i da se postaraju da je adekvatno pije vodu.

Zaštita od sunca za bebe u vetrovitim uslovima

Zaštita nežne bebine kože od štetnih UV zraka je neophodna čak i tokom vetrovitih dana. Roditelji treba da koriste odgovarajuće metode i proizvode za zaštitu od sunca, kao što su krema za sunčanje za bebe, šeširi sa širokim obodom i zaštitnu odeća, kako bi zaštitili nežnu bebinu kožu od štetnog uticaja sunca.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Kako su roditelji hranili decu 80-ih i 90-ih TikTok/nostalgicallyrachel