Ako vaše dete gricka nokte, možda ste zabrinuti da će na taj način uneti prljavštinu i mikroorganizme, ili jednostavno ne želite da ima ružnu naviku koja će narušiti i izgled prstića. Za dete koje gricka nokte postoji nekoliko rešenja, koje savetuju pedijatri.

"Deca stavljaju sve i svašta u usta, pa i prste, i mogu da se razbole od unetih mikroorganizama. Moguće su bakterijske infekcije kože oko noktiju, ali i drugi mikroorganizmi mogu da naprave probleme. Deca koja grickaju nokte mogu da naprave i trajnu štetu na noktima i prstima", rekla je pedijatar dr Sindi Gelner.

Evo kako da dete prestane da gricka nokte, u zavisnosti od uzrasta.

Isecite noktiće

Ako nema dužine, dete nema šta da gricka. Dodatno se nokti neće kačiti za tkaninu odeće ili predmete, pa neće biti oštrih ivica koje "mame" na grickanje.

Ne pravite "dramu"

Deca vole da kontriraju, pa ako dižete dramu oko grickanja noktiju, možda će to raditi samo da bi izazvala vašu reakciju. Nemojte da pravite veliko pitanje oko toga jer će detetu tema grickanja noktiju biti sve zanimljivija, što veću reakciju primećuje.

Šta kada malo dete gricka nokte?

Ako dete uzrasta do tri godine gricka nokte, najbolja taktika je da mu skrenete pažnju na nešto drugo. Neka ruke deteta budu zauzete, i kada primetite grickanje, uradite jednu od ovih stvari.

  • Pitajte dete da uzme neki predmet ili ga podigne
  • Dajte mu neku igračkicu kojom može da se zabavi
  • Napravite igru od toga, tražite detetu da obavlja neku aktivnost koju ne može da radi dok gricka nokte, recimo da tapše

Psihologija

Kod manje dece koja grickaju nokte, uvedite sistem nagrade sa nalepnicama. Postavite vremenski okvir, i ako dete ne gricka noktiće, pohvalite ga i dajte mu nalepnicu. Kada "skupi" pet nalepnica, uradite zajedno nešto zabavno što voli, kao što je odlazak u park.

Sa starijom decom možete da pokušate i neobičan trik. Recite detetu da je dozvoljeno da gricka nokte, ako pre toga uradi nešto što inače ne voli - raspremi sobu, odnese igračke na mesto ili slično. Ova tehnika daje rezultate kod starije dece, jer im ubrzo dosadi aktivnost koja ide pre grickanja noktiju, i velike su šanse da će odustati od ove ružne navike da ne bi morala da se bave prvom obavezom.

Pokušajte i da osmotrite da li dete gricka nokte samo u određenim situacijama. Dok je u nekoj prostoriji, u društvu neke osobe, dok gleda određeni crtać ili sluša baš određenu pesmicu... Moguće je da nešto iz okoline uzrokuje stres kojim potom izaziva grickanje noktiju. Ako to primetite, pričajte sa detetom i isprobajte neki od gore navedenih trikova.

Pročitajte i kako se rešavaju urasli nokti kod dece.

(YuMama)