Urastao nokat može da izazove velike bolove, posebno kada se sa tim bore deca. Postoje različiti uzroci za urastao nokat kod dece, a najčešće su to uske cipele.

Pedijatar Sindi Gelner otkrila je kako možete da prepoznate da je reč o uraslom noktu, a ne o infekciji stopala. Takođe, otkrila je i kako možete da sprečite urastao nokat, ali i šta da radite ako do tog problema dođe.

Šta je urastao nokat?

U pitanju je nokat koji je urastao u kožu nožnog prsta, a obično je to palac. To uzrokuje osetljivost, crvenilo i oticanje kože oko ugla nokta na jednom od palčeva. Urastao nokat je obično uzrokovan uskim cipelama, što je vrlo često kod dece koja rastu. Do njega takođe često dođe i zbog nepravilnog sečenja noktiju.

Kako lečiti urastao nokat kod kuće?

Možda će vam trebati nekoliko nedelja da se izleči, ali evo šta možete da uradite da pomognete svom detetu.

Potopite stopalo vašeg deteta dva puta dnevno u toplu vodu i antibakterijski sapun.Neka tako drži stopala 20 minuta, a vi za to vreme masirajte natečeni deo zanoktica od nokta ka spolja. Ako je kutikula vašeg deteta smao crvena i iritirana, antibiotska mast verovatno nije potrebna.

Ali ako je kutikula postala otečena ili iz nje curi gnoj, stavite antibiotsku mast koju možete kupiti u apoteci bez recepta, na područje gde gnoj izlazi. Ponavljajte to tri puta dnevno narednih 7 dana.

Urastao nokat
Shutterstock Urastao nokat

Kada posetiti lekara?

Ako ovaj kućni tretman ne pomogne, potrebno je da odvedete dete kod pedijatra. On može da vas pošalje kod stručnjaka koji će da reši problem tako što će odseći ugao nokta koji iritira zanokticu i dozvoli tkivu da zaceli.

Glavna svrha je da pomogne da nokat raste preko zanoktice, a ne da se zaglavi u njoj. Konačno, ako vremenske prilike dozvoljavaju, neka vaše dete što više nosi sandale ili hoda boso kako bi sprečilo pritisak na nokat. Ako je hladnije vreme i mora da nosi zatvorenu obuću, zaštitite nokat tako što ćete zalepiti tanak komad gaze preko iritiranog područja.

(Yumama)