Grickanje noktiju je česta navika dece, ali i odraslih. Deca je obično započnu jer im je dosadno, zbog oponašanja vršnjaka, od uzbuđenja, nesigurnosti ili osećaja tuge. A upravo zbog osećaja tuge grickanje noktiju može da pređe u naviku.

Grickanjem noktiju dete pokušava da ublaži stres koji oseća, a ne zna da se nosi sa njim jer to tek uče, pa za njih i male promene mogu da budu uzrok tuge. Tako na primer, promena vaspitačice u vrtiću ili čitanje pred celim razredom može biti izuzetno stresno za dete.

Šta ne treba raditi deci koja grickaju nokte?

Da bi se rešio ovaj problem, prvo treba da utvrdite zašto je do njega uopšte došlo. Ako roditelj zna šta bi mogao da bude uzrok ove loše navike, bilo bi dobro da razgovara sa detetom i da pokuša da otkrije šta ga muči. Roditelji mogu da kažu nešto poput: 'Ti brusiš svoje noktiće', a detetu će to odmah biti smešno i može ga navesti da kaže pravi razlog.

Ono što je bitno da se naglasi jeste kažnjavanje i opominjanje zbog grickanja noktiju nemaju smisla. Razlog je to što je ta navika nešto što dete radi nesvesno, a dodatni pritisak može samo da potencira naviku.

Ni mazanje noktića premazima koji bi ga sprečili da gricka nokte nije uvek pravo rešenje jer dete ima osećaj da ga na taj način kažnjavate.

Dete, grickanje noktiju
Shutterstock Mama dečaku maže nokte sredstvom protiv grickanja

Kako da pomognete detetu sa ovom ružnom navikom?

Ono što roditelji mogu da urade je da vode računa o čistoći noktiju, da ih redovno seku kako dete ne bi došlo u situaciju da gricka okrnjene vrhove, ali i da im usmeravaju pažnju na nešto drugo.

Na primer, mogu detetu da ponude neku igračku, da mu usmere pažnju na omiljene aktivnosti, kao što je bojenje, ili da mu ponude nešto za grickanje kao što je jabuka ili neka zdrava grickalica. Takođe je bitno da detetu osigurate dovoljno igre na otvorenom jer to ublažava nervozu i omogućava mu da potroši višak energije.

Ako dete ne povređuje sebe i povremeno gricka nokte kako bi umanjilo stres, nema neke veće potrebe za brigom. Roditelji treba da budu strpljivi i da pomognu detetu da smao savlada tu naviku. Ne smemo zaboraviti ni to da i mi odrasli nekada muku mučimo sa lošom navikom i da je teško eliminišemo.

Lak za nokte, deca, nokti
Shutterstock Mama lakira nokte devojčici

(YumamaMiss7)