Ukoliko ste primetili da oči vaše bebe gledaju često ka unutra ili u stranu, to zaista može biti zbunjujuće. Ali da li je to i razlog za brigu? Doktorka Filipa Kej otkrila je sve o ovim problemima kod malih beba.

"Ovo se u medicini zove strabizam i znači da se oči ne pomeraju u isto vreme. Tačnije da se pomeraju neprirodno ka unutra ili spolja", rekla je doktorka, a onda dodala:

"To je česta pojava kod novorođenih beba koje tek uče da kontrolišu svoja dva oka istovremeno. Kod nekih beba se ovo dešava povremeno, ali kod nekih češće."

Jedna mama je otkrila da ju je ta situacija sa svojim detetom uznemirila.

"Njegove oči su uvek izgledale u redu, bez ikakvih problema. Međutim, u poslednjih nekoliko nedelja primećujem sve češće, ali ne sve vreme, da mu jedno oko ode u suprotnom smeru. Bojim se da je njegov vid loš i da će ti problemi s aočima ostati zauvek", rekla je majka, a doktorka je dala svoje objašnjenje.

strabizam, beba, oči
Shutterstock 

"Ako se to dešava konstantno ili ako traje i nakon što beba napuni 3 meseca, posetite lekara opšte prakse koji će vas uputiti pedijatrijskom oftalmologu, jer to može ukazivati na to da su detetu potrebne naočare ili da ima druge probleme za koje je potrebno lečenje", zaključila je Filipa.

(Yumama/Madeformums)