Laringitis ili upala grla jedna je od najčešćih stvari zbog kojih deca odlaze kod lekara. Vrlo je neugodno, a jednako je teško kako roditeljima, tako i deci.

U većini slučajeva reč je o akutnoj bolesti koja prolazi za nekoliko dana, obično 2-3 dana, a najduže sedam. Međutim, ako se ne leči dobro može preći u hronični laringitis koji je dosta teže stanje, duže traje i duže se leči.

Šta mogu uraditi da pomognem detetu sa upalom grla?

1. Najvažniji korak je da smirite dete ali i sebe.

Svaki roditelj se boji noći jer su tada simptomi izraženiji, muči ih kašalj od kog ne mogu da spavaju. Zbog toga postaju nervozni i iscrpljeni, ne mogu dobro disati i plaše se, a ako je i roditelj taj kji pokazuje strah i dete to vidi, upadate u začarani krug.

U tim trenucima, prvo smirite dete, a onda ga postavite u položaj u kom mu je gornji deo tela malo izdignut. Ukoliko mu ni to ne odgovara, privijte ga uz sebe, nežno ljuškajte i pevajte. Iskoristite svaki način da ga smirite, a iako deluje naporno, proći će brzo i sve će biti kao pre.

2. Osigurajte dovoljno vlage

Bitno je da je prostorija u kojoj prehlađeno dete spava dovoljno vlažna. Za prvu pomoć možete se zatvoriti u kupatilo i pustiti da vruć mlaz vode ovlaži i zagreje prostoriju. Para će smanjiti grč grkljanja i osloboditi disajne puteve.

Pored toga, možete osigurati dovoljno vlage i uz pomoć ovlaživača prostorija. Ukoliko nemate taj uređaj, imamo prvu pomoć za vas:

Ulijte vruću vodu u 3-4 veće posude, i u nju dodajte par cvetova kamilice ili sušenog bosiljka, i rasporedite ih po prostoriji. Već i mala količina vlage će pomoći, a nedostatak ovog kućnog rešenja je u tome što se voda ohladi brzo pa morate nekoliko puta tokom noći ulivati vruću vodu kako bi isparavalo i dalje.

Svi ovi saveti odnose se na prvu pomoć kod kuće, ali postoji izuzetak. Ukoliko vaše dete jedva diše ili je poplavilo, hitno potražite lekarsku pomoć!

Ovlaživač vazduha važan je kod prehlada
Shutterstock Ovlaživač vazduha važan je kod prehlada

3. Pomoć iz prirode - čaj

Najčešći uzrok laringitisa obično je virus, a priroda se ptrudila da za njih ima rešenje. Predstavljamo vam čaj od šest biljaka kji možete i sami napraviti, a one se međusobno kombinuju i svojim delovanjem pomažu u lečenju problema sa upalom grla.

Sastojci:

- Crni slez, 20 grama
- Bokvica, 20 grama
- Matičnjak, 15 grama
- Divizma, 10 grama
- Majčina dušica, 10 grama
- Komorač, 10 grama

Priprema:

1 malu kašičicu ove mešavine prelijte sa 2,5 dl proključale vode, poklopite i ostavite tako 15 minuta.

Čaj se pije topao, u malim gutljajima, a dnevno se najviše može popiti 4 šolje čaja, sve dok se simptomi ne povuku.

Dodavanjem meda poboljšaćete dejstvo čaja, ali jako je važno da med ne dajete deci mlađoj od jedne godine i deci alergičnoj na med i pčelinje proizvode.

Med, limun, đumbir
Shutterstock Med, limun, đumbir

4. Eterična ulja

Ova mešavina ulja odlična je za sve bolesti disajnih puteva, a prikladna je za decu stariju od 3 godine. Ova kombinacija pomoći će detetu da lakše diše, sprečiće grčeve i delovati protiupalno.

Ulje za masažu:

- 100 ml maslinovog ulja
- 20 kapi eteričnog ulja eukaliptusa
- 20 kapi eteričnog ulja lavande
- 10 kapi eteričnog ulja ravensare

Priprema:

Ukapajte eterično ulje u bazno (maslinovo) i njima premažite grudi i leđa, blagim pokretima. Već kroz par minuta ulje će stići u krvotok i lekovito delovati.

Ulje za decu mlađu od tri godine

Za mlađu decu potrebno je veći oprez pri upotrebi eteričnih ulja. Ne znači da se ne smeju koristiti, ali moraju biti blađa i koristiti se u manjim dozama.

Ovo je recept za mlađe od 3 godine:

- 100 ml maslinovog ulja
- 10 kapi eteričnog ulja eukaliptusa radiata
- 10 kapi eteričnog ulja lavande.

Priprema: U maslinovo ulje dodajte eterična, pa namažite detetove grudi i leđa.

Masaža prehlađenog deteta
Shutterstock Masaža prehlađenog deteta

(Yumama/Alternativa za vas)