Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA JE VREME ZA BUŠENJE UŠIJU? Pedijatar otkrio koje je idealno vreme da tvoja devojčica dobije minđuše

Pedijatar otkrio kada je vreme da se bebine uši probuše.

 Minđuše, bušenje ušiju Izvor: Shutterstock

Mnoge mame se pitaju kada je vreme da svojim devojčicama probuše uši i njihovo telo ukrase novim minđušama. Međutim, Američka pedijatrijska akademija savetuje da pričekaju sa bušenjem ušiju dokle god dete nije dovoljno staro da smao izrazi tu želju.

Te smernice imaju više veze sa osnaživanjem deteta nego sa sigurnošću. Međutim, mnoge kulture preferiraju bušenje ušiju deci čim se rode, što je sigurno ako se prate osnovne smernice.

Možda će vas zanimati

Prema pedijatru Norini Okampo, trenutne smernice za bušenje ušiju naprednije su nego kada je ona bila beba.

"Jedna žena je došla u moju kuću, stavila mi kockice leda na ušne školjke, zagrejala iglu na šporetu i probušila mi uši", rekla je ona.

To svakako nije ono što se danas preporučuje, ali doktorka naglašava da su stare kulture dokaz da ne treba brinuti ako se ušne školjke pravilno razvijaju.

Ona dodaje i da se bušenje ušiju može napraviti čak i dva meseca od bebinog rođenja, a prema nekim stručnjacima to i jeste idealno vreme za bušenje ušiju jer se poklapa sa prvim vakcinama koje uključuju i vakcinu protiv tetanusa.

 Bušenje ušiju detetu
Bušenje ušiju detetu
Izvor: Shutterstock

Okampo naglašava i da je rizik da beba dobije tetanus tokom bušenja ušiju gotovo zanemarljiv.

"Bebe ne mogu lokalizovati bol, čak i da je malo bolniji proces, one ne mogu posegnuti rukom i dirati uši i tom prilikom iščupati minđušu, a bol obično nestane tokom nekoliko dana", rekla je doktorka.

Međutim, starije bebe, od šest i više meseci, mogu lokalizovati bol i mogu povući minđušu, pa ukoliko su im rukice prljave može doći i do infekcije. Kako dete bude starije, veća je verovatnoća da bude pod stresom ili preplašeno oko bušenja ušiju, čak iako su sami doneli tu odluku i poželeli da nose minđuše.

(Yumama/Miss7mama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica