Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAMA POKAZALA VEŽBE ZA HIPERTONUS: Ona pomaže bebi kroz igru, a ovo su znaci na koje treba obratiti pažnju (VIDEO)

Važno je da se na vreme reaguje, a vežbe za hipertonus mišića lakše su nego što mislite.

 Vežbe, beba, hipertonus Izvor: Printskrin, Youtube/Brittany Frost

Sve češće se može čuti da bebe imaju Hipertoniju, odnosno povišen mišićni tonus. Iako mnogi roditelji pomisle kako je njihovo dete čvrsto i napredno, i ne slute da je možda u pitanju hipertonus.

Najčešće se sa ovim susreću prevremeno rođene bebe, bebe iz rizičnih trudnoća ili ukoliko je tokom porođaja došlo do nekih komplikacija. Njihove šake su i nakon trećeg meseca stisnute u pesnice iako tada već šaka treba da je otvorena. Često se događa da i na najmanju stimulaciju (zvučnu, svetlosnu, mehaničku) prenaglašeno odreaguju.

Možda će vas zanimati

Ove bebe često uz vaše ruke mogu već sa tri meseca da sednu, što nikako nije dobro i ne treba da podržavate. Nije u pitanju previše napredno dete već dete koje ima probleme sa mišićnim tonusom.

Ako je ostavite da leži na stomaku, verovatno će se okrenuti na leđa, što će takođe oduševiti roditelje ali odmah da znate, to je kod beba sa normalnim razvojem moguće tek oko 8. meseca.

Ovo su već jasni znaci da treba da se obratite lekaru ako on do tada, na sistematskim pregledima, nije shvatio da beba ima hipertonus.

Vaš pedijatar će vas uputiti fizijatru koji će obaviti pregled deteta i uputiti vas na vežbe koje možete raditi u bolničkim uslovima, ali će vam pokazati i šta možete sami kući da radite kroz igru kako biste ubrzali proces oporavka.

Jedna majka podelila je vežbe koje su nju lekari naučili i koje kroz igru radi sa svojom bebom kući. Ovo vam može pomoći, ali ne preduzimajte ništa ukoliko se niste konsultovali sa lekarom. Bebe su komplikovane, is ve što izgleda slično kod dve bebe može biti potpuno različito, pa je najvažnije da se za svaku sumnju posavetujete sa lekarom.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica