Svi znamo kakve boje treba da budu nokti. Ipak, nekada se desi da se boja noktiju na rukama ili nogama mališana promeni. Ovo ne mora biti nimalo opasno, a opet može ukazivati i na prisustvo nekog problema u organizmu.

Ma kakvu promenu da uočite, najbolje je da popričate sa lekarom. Neke promene mogu biti čak i urođene, a neke ukazuj na trenutno stanje organizma. Najčešće promene su zapravo promene u boji nokta. Nekad se desi da se javlje mrlje, a nekada se boja potpuno promeni.

Šta treba da uradite?

Prvo dobro dezinfikujte ruke ili noge sapunom i vodom, kako biste skinuli prljavštinu. Ukoliko nije do toga, već je boja ostala, tada posetite pedijatra. On će pregledati celokupno detetovo zdravlje, a potom obaviti i detaljnije analize, ukoliko su one potrebne.

Da li mogu da sprečim promenu u boji nokta?

To sve zavisi od uzroka zbog kog je promena na noktima nastala. Infekcije ili udarce, zbog kojih nastaju promene, svakako možeze sprečiti. Neke opšte mere opreza su da obratite pažnju na higijenu, da dete pije dovoljno vode, obratite pažnju na obuću koju dete nosi...

izvor: yumama