Preterano čiste kuće nisu baš najbolje za imunitet. Dakle, pranje prozora svake nedelje, usisavanje svaki drugi dan i čišćenje kupatila svakako su stare navike koje bi trebalo menjati.

To pokazuje najnovije istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji.

Mikrobi su važni za naš organizam, ističu istraživači. Važno je da deca budu u kontaktu sa mikrobima, što pomaže razvoju snažnog imunog sistema, posebno u pogledu alergija i drugih imunoloških poremećaja. Moglo bi se čak reći da čista kuća šteti imunitetu, piše sciencealert.com.

Od ranog uzrasta bebe i deca razvijaju svoj sopstveni mali mikrobiološki sistem, prvo od majke a onda od članova porodice i okoline, uključujući i kućne ljubimce.

Uglavnom se tako primaju svi mikrobi koji su potrebni, naglasili su istraživači.

Zatim, tu su vakcine koje su važne za naš imunološki sistem i potencijalno smrtonosne bolesti.

Boravak na otvorenom je takođe veoma važan za razvijanje imunološkog sistema. Bakterijski profili prirode su potpuno drugačiji od onih u zatvorenom prostoru. Zato je važno da deca budu u prirodi i u kontaktu sa zemljom i biljkama.

Sve u svemu, čišćenje kuće i lična čistoća su neophodni, naravno, ali ne treba preterivati.

Pogotovo je važno voditi računa o hemikalijama koje se koriste za čišćenje i izloženost dece ovim hemikalijama koje četo izazivaju alergijske reakcije.

Yumama/dominomagazin