Grickanje noktiju je česta navika među decom. Iako često može nervirati roditelje, obično je vrlo bezopasno i deca to prerastu u nekom momentu.

Zbog čega deca grickaju nokte?

20-30 posto populacije ima naviku grickanja noktiju, a tačan uzrok ovoga je nepoznat. Ipak, istraživanja pokazuju da deca mogu grickati nokte iz nekoliko razloga, što uključuje anksioznost i fizički nemir. "To je navika koja se ponavlja, pa zato može imati umirujući efekat na osobu", ističe Kimberli Montes, profesorka pedijatrije.

Neki stručnjaci kažu da nekada to prosto može biti estetski. Deca prosto vole da imaju kraće nokte, ili im je naročito dosadno.

Koje su posledice grickanja noktiju

Osim što je grickanje noktiju ružna i neprijatna pojava, ona je potpuno bezopasna. Ipak, to može dovesti do bola, crvenila, otoka na noktu, ali i na zanokticama.

Grickanje noktiju može dovesti do paronihije - kožnog oboljenja na predelu oko noktiju. Ako se deca igraju sa zemljom, postoji mogućnost da dođe i do infekcije parazitima.

Na kraju, grickanje noktiju može biti znak deprsije ili anksioznosti. Ukoliko dete oseća bol ili neprijatnost dok gricka nokte, ali to nastavlja i dalje radi, time vam mogu poručiti da postoji neka vrsta anksioznosti koja ih muči, a grickanje noktiju ih u tom smislu smiruje.

Kako podstaći dete da prestane da gricka nokte?

Roditelji ne treba da stvaraju pritisak, jer često to može samo pogoršati tu naviku.

Umesto toga, ukoliko vam smeta to što dete radi, pokušajte sa pozitivnim podsticajem na promenu.

Kako mnogi nisu ni svesni da imaju lošu naviku, prvi korak je ukazivanje pažnje. Kažite detetu: "Pogledaj u ogledalo. Evo, ovako izgledaš dok grickaš nokte."

Ukoliko je vaše dete veće, možete ga prosto upitati zašto to radi. "Da li se osećaš bolje dok grickaš nokte? Da li ti je dosadno?" Deca na ova pitanja često daju odgovore koji će pomoći u rešavanju problema.

Sledeći korak je fokusiranje detetove energije na nešto drugo. Na primer, umesto da grickaju nokte, mogu da zagrle igračku, igraju se sa nekom igračkom, poput fidžet spinera, stiskaju lopticu za stres i slično.

Kada god primetite da kreću sa grickanjem noktiju, podsetite ih da imaju priiku za neku drugu, mnogo bolju naviku.

Vremenom, ova druga navika će sve više biti zastupljena kod deteta, pa će se i stare lako otarasiti.

Koristite afirmacije, poput: "Kako je lepo što se uvek setiš da koristiš svoju stres lopticu" ili "Vau, kako ti nokti rastu. Čini se da ih lepo održavaš u poslednje vreme."

Ukoliko primetite da dete zaista oseća ozbiljno olakšanje i vidi se da je nemirno, istražite koji stresori dovode do ovoga. Ukoliko ostane nedefinisana anksioznost, može biti vrlo teško da rešite naviku grickanja noktiju.