Kada ste roditelj, morate misliti o mnogim stvarima. Čini se da su opasnosti po svuda oko nas, a sigurni smo da na neke od njih niste ni pomislili da mogu naškoditi mališanima.

Điđi Džejkob, stručnjak u prvoj pomoći, izdvaja 6 opasnih stvari koje imate u kući, a nisu vam pale na pamet.

1. Mamina torba

Da, dobro ste pročitali. Ma koliko obožavate svoju torbu, ona može u sebi imati potencijalno opasne predmete, poput lekova, novčića, parfema i slično. Ako je ostavite u detetovoj blizini, ono će vrlo verovatno početi da istražuje. Uvek je držite van domašaja dece, malene ručice su radoznale.

2. Baterije

Iako se često govori koliko baterije, naročito one male, mogu biti opasne po dete, ona to opet naglašava. One se mogu naći u daljinskom, satu, termometru, dečjim igračkama. Deca vole da stavljaju predmete u usta, a njih vrlo lako mogu progutati, što sa sobom odmah nosi opasnost od gušenja, ali i gorenja u organizmu.

3. Magneti

Ostavljamo ih na frižideru, tabli za poruke, pa čak i među nakitom, a ima ih često i u dečjim igračkama. Oni ozbiljno mogu naštetiti organizmu deteta ukoliko ih proguta. Kako ne možete uočiti određene znake da je dete progutalo magnet, obratite pažnju ima li bolove u stomaku, da li povraća ili mu je loše.

4. Fen i pegla za kosu

I kada ih isključite, oni će neko vreme ostati topli. Deca su radoznala i jedva će čekati da se uhvate za ono što ste vi upravo koristili. Nikad fen, peglu, figaro ne ostavljajte u detetovoj blizini. Ako dođe do opekotine, držite taj deo tela desetak minuta pod mlazom hladne vode. Ako se tu našla i odeća, pokušajte što pre da je odvojite od tela da se ne zalepi. Ako se zalepila, ostavite je, ne pokušavajte da odvojite i idite lekaru.

5. Vrući napici

U periodu od oko godinu ili dve, deca su u stanju da u ruke uzimaju sve i svašta. Vreli napici nikada ne smeju da budu u detetovom blizini. Nemojte ih piti dok je dete sa vama ili se potrudite da budu van njegovog domašaja. Pazite da ne prospete vrelu kafu ili čaj na dete.

6. Kese za pelene

Kese za odlaganje pelena su vrlo korisne, ali mogu biti opasne. Deca ne znaju šta je to, pa će ih uzimati u ruke, čak i stavljati na lice, jer imaju potrebu da sve stave u usta. Ne dozvolite da dođe do gušenja kesom. Uz to, uvek ih dobro zatvorite i držite van detetovog domašaja.

izvor: yumama